Festivalul s-a deschis luni, cu proiecţia filmului premiat cu Leul de Aur la Veneţia, „Lust, Caution”. Invitatul de onoare al ediţiei este regizorul polonez Andrzej Zulawski, care a asistat marţi seară la proiecţia filmului său, „La fidelité” (2000), în care joacă şi fosta sa soţie, Sophie Marceau. Astăzi, de la 11.30, la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică, cineastul a susţinut master-class-ul cu tema "Importanţa scenariului pentru conceperea filmului". Tot la UNATC, de la 17.00, jurnalistul Liviu Mihaiu va ţine un alt atelier – "Documentarul independent politic".

Între Hollywood şi Cannes

În această seară, la Scala rulează două filme apreciate de critici: de la ora 18.00, „Breath” al lui Kim Ki-Duk (selectat în competiţie la Cannes anul trecut) şi de la 20.00, „Le voyage du ballon rouge” de Hou Hsiao-Hsien, cu Juliette Binoche în rolul principal. MĂine, de la ora 18.00, cinefilii sunt invitaţi la filmul unui debutant, premiat cu Camera d’Or la Cannes: „Meduzot”, în regia lui Shira Geffern şi Etgar Keret.

De la 20.00, e urmat de „L'avocat de la terreur" al lui Barbet Shroeder, distins cu Premiul César pentru cel mai bun documentar în 2008. SĂmbătă seara e rezervată filmului american: "In the Valley of Ellah", regizat de Paul Haggins, pentru care actorul Tommy Lee Jones a fost nominalizat la Oscar, va fi proiectat de la 20:00.

Concurează opt filme romĂneşti


Proiecţiile celor peste 50 de filme din program au loc zilnic, de la 10.00 dimineaţa, la Cinema Scala. RomĂnia are în competiţie un lungmetraj – "Restul e tăcere" al lui Nae Caranfil – patru documentare ("Război pe calea undelor" de Alexandru Solomon, "Humoresca" de Diana Deleanu, "Nisipuri" de Claudiu Mitcu şi "Nu te supăra, dar…" de Adina Pintilie) şi trei scurtmetraje – "Romanţa prostului" al lui Mircea Nestor, "Târziu" de Paul Negoescu şi „Balastiera #186" de Adina Pintilie şi George Chiper.  Trofeul festivalului, în valoare de 8000 de dolari, va fi înmânat, duminică, de actorul olandez Rutger Hauer. Hauer este cunoscut din filme precum "Vânătorul de recompense", "Batman – începuturi" sau "Confesiunile unei minţi periculoase". Valoarea totală a premiilor este de 26.000 de dolari.

(14:52)