Filme celebre de Rusalii

Filme celebre de Rusalii

Televiziunea publică sărbătoreşte cu două filme ale regizorului Geo Saizescu, dar şi cu recent premiatul documentar realizat de Dite Dinesz, "Fericiri".

Comediile sunt astăzi la loc de cinste la TVR 3. De Rusalii, televiziunea publică a pregătit două filme semnate de Geo Saizescu, realizate în perioada de tinereţe, dar şi recent premiatul documentar al Ditei Dinesz de la TVR Timişoara, "Fericiri".

De la ora 16.00 e programat "Un surâs în plină vară", o producţie România, 1963. În regia lui Geo Saizescu, comedia îi are în rolurile principale pe Florina Luican, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu şi Draga Olteanu Matei. Despre eroul principal al filmului Geo Saizescu spunea că este"Un Păcală al zilelor noastre sau, mai bine zis, un Dănilă Prepeleac".

Un film distins cu două premii APTR

Ne puteți urmări și pe Google News

Programat de la ora 19.00, documentarul "Fericiri" a fost distins anul acesta la Gala APTR cu două premii: Premiul pentru eseu (realizatoarea Dite Dinesz), respectiv Premiul pentru imagine (cameramanul Marius Danci). Producţia studioului teritorial Timişoara spune povestea locuitorilor cătunului Dobraia, din judeţul Caraş Severin, oameni izolaţi în munţi ce duc o viaţă plină de lipsuri şi greutăţi. Cătunul nu are drumuri, curent electric, medic sau magazin, iar ca să-şi îngroape morţii trebuie să străbată 12 kilometri.

"«Fericiri» e despre contraste. E un film în care auzi o singură dată cuvântul fericit. Dar auzi mereu că e greu", a spus realizatoarea Dite Dinesz. "Fericiri" a fost filmat în apropierea sărbătorilor de Paşti, iar echipa a urcat muntele spre Dobraia, cu 40 de cai încărcaţi cu alimente, haine şi alte lucruri de strictă necesitate.

"Oamenii din Dobraia sunt însă puternici, prin demnitatea şi seninătatea cu care îşi acceptă soarta, chiar şi în cele mai dificile momente ale vieţii. Sunt oameni care o duc greu, dar care se bucură de un peisaj cum numai în Rai te gândeşti că mai poţi întâlni", a adăugat realizatoarea. Ziua se încheie tot cu o comedie, "Doi vecini" (România, 1959).

Filmul regizorului Geo Saizescu reuneşte nume mari ale umorului, Nineta Gusti, Grigore Vasiliu- Birlic şi Carmen Stănescu dar şi pe fiica poetului, Mitzura Arghezi, într-un film realizat după schiţa lui Tudor Arghezi, "singura operă cinematografică a maestrului Arghezi", după cum spune chiar Geo Saizescu.

TVR 3