Film european „pe săturate“

Film european „pe săturate“

Festivalul Filmului European aduce de mâine cele mai apreciate pelicule din ultimii ani. Ambasadorul onorific este Cristian Mungiu.

Luna mai începe cu filme bune la Bucureşti (8-18 mai) şi continuă la Timişoara (21-23 mai), Craiova (23-25 mai) şi Iaşi (28-30 mai), oraşele prin care se va perinda Festivalul Filmului European. Cea de-a 12-a ediţie - prima care a ieşit de sub tutela Comisiei Europene şi a intrat sub aripa Institutului Cultural Român - stă sub semnul Anului dialogului intercultural.

„Cred că acest festival este o oportunitate. Putem vedea filme americane tot restul anului, dar nu avem ocazia să vedem un film din Luxemburg sau Germania decât o dată pe an“, a spus ieri, într-o conferinţă de presă, Cristian Mungiu, ambasadorul onorific al festivalului şi cel care a conceput clipul de prezentare al evenimentului.

Festivalul debutează mâine, de la 19.00, la Sala Palatului, cu o Gală la care va participa şi cineastul Radu Mihăileanu, ambasador europeanal Anului Dialogului Intercultural. Gala va fi urmată de proiecţia unuia dintre cele mai premiate producţii franceze din 2007, „La Graine et le Mulet“/ „Cuşcuş cu chefal“, în regia lui Abdellatif Kechiche. Povestea unui bătrân imigrant tunisian care-şi deschide un restaurant pe un vapor vechi, undeva în sudul Franţei, şi-a revendicat trei distincţii la Veneţia şi a luat Premiul César pentru cel mai bun film. Ciulei vine cu „Podul de flori“ Proiecţiile din Capitală vor avea loc la Cinema Studio şi la Muzeul Ţăranului Român. Vineri, de la 20.00, va putea fi vizionat în avanpremieră documentarul „Podul de flori“, în regia lui Thomas Ciulei, în prezenţa regizorului şi a protagonistului filmului, Costică Arhir. De trei ani, basarabeanul îşi creşte singur cei trei copii, după ce soţia a plecat la muncă în străinătate. Sâmbătă, „acţiunea“ se va muta la Muzeul Ţăranului Român, unde va fi inaugurată o nouă sală de cinema, „Horia Bernea“.

În fiecare lună, câte unul dintre cei mai apreciaţi zece cineaşti români va alcătui programul proiecţiilor. Primul va fi Cristian Mungiu, care va prezenta „Obiecte pierdute“, o colecţie de şase scurtmetraje europene, printre care şi al său „Curcanii nu zboară“. Clubul Ţăranului e şi locul ales pentru taifas, între 10 şi 16 mai. În fiecare seară, se va sta la poveşti cu reprezentanţi ai minorităţilor din România: aromâni, germani, francezi, turci, maghiari şi italieni.

Pe 11 mai, la Cinema Studio, e aşteptat regizorul slovac Martin Repka, cu filmul „Întoarcerea berzelor“, iar pe 15 mai, le va fi introdus cinefililor români Csaba Bollok, regizorul şi scenaristul peliculei „Călătoria Iskăi“. Selecţie de zile mari

Cele 40 de filme din 26 de ţări sunt alese „pe sprânceană“, dintre cele mai premiate şi apreciate producţii europene recente. Nu trebuie ratat „Dezangajare“, al lui Amos Gitaï, despre războiul din Fâşia Gaza, „Once“, drama muzicală a irlandezului John Carney, „Piaţa Mântuitorului“, a soţilor polonezi Krauze, „Ţine distanţ a!“, al italianului Carlo Mazzacurati, sau „Fratele meu este fiu unic“, o dramă în regia lui Daniele Luchetti.

Filmul care închide festivalul are un lung şir de premii în spate, inclusiv pentru cel mai bun scenariu la Cannes: „Auf den Anderen Seite“/ „De partea cealaltă“, al lui Fatih Akin.

GASTRONOMIE Cinema după gust Festivalul Filmului European se suprapune cu un eveniment gastronomic la fel de european, la Muzeul Ţăranului Român. O adevărată „Bibliotecă de gusturi“, cu preparate din cele 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, va fi pusă la dispoziţia cinefililor, timp de 11 zile. „Degustarea“ începe de mâine, între orele 11.00 şi 20.00.

După Bucureşti, proiecţiile se mută la Cinema City din Timişoara, între 21 şi 23 mai. Urmează Craiova, între 23 şi 25 mai, cu cinematografele Patria şi Modern, şi Iaşi, între 28 şi 30 mai, la Cinema City. Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul reprezentanţei Comisiei Europene.

Ne puteți urmări și pe Google News