Filantropie pentru orfanii români, marca Arpad Busson

Filantropie pentru orfanii români, marca Arpad Busson

Magnatul londonez a organizat un dineu cu scop filantropic, donaţiile fiind destinate şi îmbunătăţirilor ce pot fi aduse standardului de viaţă al orfanilor din România.

Printre cei care au onorat anul acesta invitaţia la somptuosul eveniment s-au numărat şi Alteţele lor regale Kate şi William, titrează The Telegraph. Fundaţia cu scop caritabil condusă de Arpad Busson, "Absolute Return for Kids" (ARK), sărbătoreşte un deceniu de când reuneşte personalităţi de marcă la o strângere de fonduri publică.

Organizaţia a ajutat şi o serie de orfelinate din România, pe care însuşi preşedintele fundaţiei le-a vizitat. Busson a descoperit în România o sărăcie acută în orfelinate şi un abuz dus dincolo de limite.

"Când deschizi uşile te întâmpină un miros fetid, care parcă provine dintr-un amestec de excremente şi răni infectate. Pentru că nu îşi permiteau să asigure încălzirea, geamurile nu erau niciodată deschise. Copiii de acolo aveau un aspect rahitic, pentru că nu li se dădea mâncare solidă, ci doar supă. Cei mici erau legaţi de pătuţuri, se loveau cu capetele de pereţi şi erau toţi dezbrăcaţi şi murdari", descrie omul de afaceri trista experienţă.

Ne puteți urmări și pe Google News

O comparaţie cu zombi

ARK a reuşit să închidă acel orfelinat care adăpostea 40 de copii într-o singură cameră şi a construit pentru ei adăposturi mai mici, cu o capacitate pentru opt sau zece copii. Condiţiile dure din instituţiile din România l-au înfuriat pe milionar, care i-a descris pe copiii de aici drept nişte "zombi" care trăiau în gunoi.

"Transformarea pe care am văzut- o după nouă luni, când m-am întors acolo, a fost incredibilă. Copiii erau veseli şi se jucau, bucurându-se de atenţia primită", a spus Busson, citat de The Telegraph.

Fundaţia a ajutat în demersul său peste 200.000 de copii din Europa, Africa, India şi Marea Britanie.

Sub cupola carităţii

Gala din acest an a reuşit să strângă 17 milioane de lire sterline din donaţiile celor prezenţi. Invitaţii de onoare au donat cinci milioane de lire sterline, printr-un parteneriat creat între fundaţia ARK şi cea a Prinţului Harry de Wales.

Alături de cuplul regal, au mai onorat invitaţia cântăreţul englez Jamie Cullum şi soţia lui Sophie Dahl, modelul Laura Bailey, Colin Firth alături de soţia sa Livia, editorul de la Vanity Fair, Graydon Carter, dar şi designerul Tom Ford. Cu ajutorul prezenţei acestuia, organizatorul evenimentului speră să atragă şi tânăra generaţie către acţiuni de acest gen. Cuplul regal a răspuns prompt invitaţiei, actele filantropice fiind un obicei vechi al familiei regale a Marii Britanii. Prezenţa lor a impus o etichetă întregului festin, unde cei 900 de invitaţi care au plătit câte 10.000 de lire pentru bilete, au fost încântaţi de un spectacol vizual oferit de un grup de acrobaţi îmbrăcaţi sumar, dar şi de unul muzical asigurat de dj-ul Mark Ronson şi de vestita trupă Kings of Leon.

Ospăţul a fost compus din ton adus din insulele Maldive, cod negru şi o specialitate australiană din carne de vită, acompaniate de vinuri pe măsură.

După tratamentul special de care s-au bucurat la gală, invitaţii şi-au deschis larg portofelele şi au licitat. Astfel, un weekend petrecut la castelul în stil baroc Blenheim oferit de Ducele de Marlborough a fost preluat contra a 250.000 de lire sterline, iar pentru o sumă apropiată s-a licitat şi un weekend petrecut la Oscaruri, oferit de revista Vanity Fair.

În gura presei

Ziariştii au criticat iniţiativa lui Busson şi au descris evenimentul drept unul ostentativ şi vulgar, care nu este oportun pentru aceste vremuri de austeritate economică. Busson a răspuns criticilor, care nu văd în această acţiune decât o etalare de portofele, spunând că pentru el nu contează dacă cecurile semnate sunt publice sau anonime. Pentru el, donaţiile publice sunt benefice, mai ales venind din partea unor nume sonore, pentru că îi încurajează pe alţii să le urmeze exemplul.

Relaţia lui Busson cu presa a fost mereu una defectuoasă, acesta fiind considerat un adevărat playboy care ocupă întotdeauna pagina cu bârfe mondene. Acesta a fost însă şi lăudat pentru acţiunile de binefacere pe care le organizează. El însuşi se amuză pe seama stigmatului care i-a fost pus de presă, declarându-se "un playboy sărac", susţinând că în ultimii 15 ani a avut doar două relaţii serioase. Ele se leagă însă de două figuri publice foarte cunoscute: modelul Elle Macpherson, cu care are doi copii şi actriţa Uma Thurman.

"Copiii de acolo aveau un aspect rahitic, pentru că nu li se dădea mâncare solidă, ci doar supă." ARPAD BUSSON, magnat