Evenimentul Zilei > Economie > Fifor are soluții parțiale pentru Moldomin: ”Poluarea pe care o face în prezent iazul este una transfrontalieră” I GALERIE FOTO
Fifor are soluții parțiale pentru Moldomin: ”Poluarea pe care o face în prezent iazul este una transfrontalieră” I GALERIE FOTO

Fifor are soluții parțiale pentru Moldomin: ”Poluarea pe care o face în prezent iazul este una transfrontalieră” I GALERIE FOTO

Ministrul Economiei, Mihai Fifor, care a vizitat, miercuri, iazul de decantare de la Boșneag al exploatării miniere Moldomin Moldova Nouă, aflată în faliment, a anunțat că s-a găsit o soluție parțială împotriva poluării cu praf chimizat. Amintim că, pe lângă plângerile localnicilor, au existat și reclamații din partea sârbilor, nemulțumiți că, deseori, vântul ducea praful poluant peste Dunăre.

Ministrul Economiei, secretarul de stat pe Resurse minerale, Simona Țeighiu Jurj și reprezentanții Conversmin București au inspectat, miercuri, la Moldova Nouă, ruinele Moldomin, în vederea găsirii unor soluții impotriva poluării. ”Eu am dorit, în calitate de ministru al Economiei, să efectuez o vizită în județul Caraș-Severin, având în vedere că aici sunt câteva probleme extrem de serioase, (…) și poate cea mai importantă dintre ele este cea legată de Moldomin Moldova Nouă și de iazul de la Boșneag, pentru care căutăm soluții urgente. Poluarea pe care o face în prezent iazul este una transfrontalieră, o chestiune ce ține de nevoia urgentă de măsuri. Știm cu toții că România a fost sesizată la Comisia Europeană și că, acum, suntem în situația de a da răspunsuri foarte rapide în legătură cu ceea ce urmează să întreprindem pentru ca poluarea de la Boșneag să înceteze", a declarat Mihai Fifor, citat de Agerpres. 

Potrivit ministrului, cei de la Conversmin au o soluție pentru o parte din iazul de decantare. Mai exact, solul va fi umezit, pentru ca pulberile să nu se mai ridice în atmosferă. 

”Pe noi ne preocupă, în continuare, Boșneagul în sine, acolo unde Ministerul Economiei are în derulare o procedură de achiziție publică pentru proiectul tehnic de umectare a acestui iaz. Sperăm ca până la jumătatea lunii octombrie, această procedură să fie finalizată și să putem încheia proiectarea, anul acesta, urmând ca în primăvara anului viitor, să trecem și la execuție. Ceea ce cred eu, însă, că este mai important, e faptul că niciun moment nu ne dorim să închidem această exploatare. Moldominul este în faliment, se află într-o procedură specifică acestor companii aflate în faliment, dar noi căutăm soluții pentru ca licența de exploatare, care în momentul de față este suspendată de ANRM, să nu se piardă. Totodată, ne găsim să găsim o soluție pentru decantarea acestui iaz de decantare, astfel încât, exploatarea să poată să rămână atractivă pentru un potențial investitor”, a precizat Mihai Fifor, pentru aceeași sursă. 

Peisaj ca de pe altă planetă, în jurul Moldomin

Peste 150 de hectare de pământ acoperite de pulberi fine, cu o grosime medie de 1,5 metri,  de culoare galben -ocru, cu irizații roșiatice sau albastru -verzui. Așa se prezintă zona din jurul fostei Moldomin, vechea mină de cupru de la Moldova Nouă, Caraș Severin, inaugurată în 1965 și închisă în 2009. Unde sunt ochiuri de apă, lichidul e de smarald, iar substanțele chimice au cristalizat pe mal forme de sare albă, care fac ca locul să arate extraterestru. Odată cu închiderea minei, peste 4.000 de oameni au rămas pe drumuri, crescând șomajul din Moldova Nouă la o rată dramatică. (Sursa foto: Adrian Pîclișan)

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: