La sfârșitul lui noiembrie, ministrul Apărării Naționale și ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, au semnat Scrisoarea de Ofertă şi pentru achiziţia sistemelor de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM) – Patriot. În a doua parte a anului 2019, rachetele vor intra în dotarea Forţelor Terestre şi Forţelor Aeriene ale Armatei României. Primul sistem va fi operaţional la jumătatea anului 2020.

„Astăzi am făcut plata pentru primul sistem Patriot. Armata Română nu a plecat la cumpărături. Nu intenţionăm să facem shopping cu banii de la buget. Încercăm să ducem în industria de apărare sume cât mai mari. Încercăm să relansăm industria de apărare românească. Cu aceşti bani, vrem să facem un transfer de tehnologie printr-o cooperare industriale cu firmele mari, recunoscute, din domeniul apărării”, a afirmat Mihai Fifor, citat de News.ro.

El a oferit un exemplu, contractul prin care Armata va cumpăra 227 de transportoare blindate Piranha V, dintre care aproape 200 ar urma sa fie integrate la Uzina Mecanică Bucureşti.

 Anul viitor bugetul MApN va fi de 18,16 miliarde lei, ceea ce înseamnă o majorare cu 11,3% comparativ cu 2017, prin care s-a asigurat alocarea a 2% din Produsul Intern Brut (PIB), asigurându-se astfel respectarea angajamentului asumat de România în relaţia cu NATO. În cadrul ședinței de joi a Comisiilor reunite de buget-finanțe ale Parlamentului a fost aprobat bugetul MApN pentru 2018, cu şase amendamente respinse.

Te-ar putea interesa și: