FIFA întoarce spatele tehnologiei

FIFA a respins propunerile de introducere a tehnologiei video în jocul de fotbal, în ciuda a două incidente controversate, petrecute ieri, în partidele din optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Africa de Sud.

În partida Germania - Anglia, încheiată cu victoria nemţilor cu scorul de 4-1, englezilor nu le-a fost acordat un gol valabil (mingea trimisă de Frank Lampard căzând la un metru în spatele liniei porţii), în timp ce în duelul Argentina - Mexic, primul gol al sud-americanilor, marcat de Carlos Tevez, a fost validat în ciuda unui ofsaid mare şi a protestelor vehemente ale spectatorilor şi jucătorilor mexicani, care au văzut reluarea fazei pe unul dintre ecranele din arena Soccer City.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Johannesburg, secretarul general al FIFA, Jerome Valcke, a spus că folosirea tehnologiei video "nu a fost niciodată o opţiune", susţinând că nu există un "sistem care nu greşeşte niciodată". "Putem vorbi despre deciziile arbitrilor, care poate nu au fost cele mai bune", a precizat Valcke, adăugând: "Vom introduce, probabil, doi asistenţi adiţionali la meciurile din 2014, însă tehnologia nu îşi are încă locul în jocul de fotbal."

FIFA a respins folosirea înregistrărilor video într-o întâlnire din luna martie, rezultatul votului fiind de 6-2. Valcke şi Sepp Blatter, preşedintele FIFA, au susţinut şi atunci sistemul actual.

"Nu contează ce tehnologie folosim, în final, decizia va fi luată de un om", a spus Blatter în martie. "Astfel că nu văd niciun rost în privarea arbitrilor de responsabilităţile actuale. Mai mult, unele faze rămân controversate şi după vizionarea reluărilor, iar suporterilor le place să dezbată un astfel de incident. Face parte din natura umană a fotbalului", a adăugat şeful FIFA.