„Fiecare rachetă a lui Putin izolează și mai mult Rusia și ne întărește convingerea de a-i apăra pe cei care luptă pentru libertatea lor'', spune Meloni
- Adriana Popescu
- 11 octombrie 2022, 12:09
Începe o săptămână decisivă pentru conturarea viitorului parlament și mai ales a viitorului guvern. Negocierile obositoare și acordurile dintre coaliția de centru-dreapta trebuie să determine componența executivului, în special numele persoanei care va trebui să preia funcția de ministru al economiei şi finanţelor.
În acest sens, există o listă scurtă de tehnicieni pe care apar numele lui Domenico Siniscalco, cel al lui Dario Scannapieco (care este foarte puțin probabil să renunțe la Cassa Depositi e Prestiti) şi cel al lui Ignazio Visco. Summit-ul de sâmbătă de la Arcore cu Silvio Berlusconi și Matteo Salvini a mai disipat, chiar dacă uşor, ceața, iar acum, lucrurile par ceva mai clare. Între timp, liderul FdI și potențialul premier Giorgia Meloni a vorbit duminică la conferinţa partidului spaniol Vox: ''Nu suntem monștri, oamenii au înțeles asta. Nu suntem populiști, stânga ne ascultă''. Însă planurile Giorgiei Meloni prevăd ceva mai mult, conceptul şi proiectul său fiind: toți împreună pentru a întoarce UE cu susul în jos: ''Numai așa ne vom atinge scopul ca Europa să devină gigantul politic la care visăm, în loc de gigantul birocratic pe care l-am trăit''. Pe frontul de centru-stânga, după intervenția lui Meloni, sosesc critici la adresa celui de-al Treilea Pol, în timp ce Partidul Democrat, prin cuvintele secretarului său, Enrico Letta, susține că viitorul guvern nu va avea niciun viitor.
Între timp, mai e puţin până pe 13 octombrie când membrii Camerei și cei ai Senatului vor fi chemați să-şi aleagă noii președinți. Acesta este primul act formal de la începutul celei de-a 19-a legislaturi.
”Prin rachetele sale, Putin este din ce în ce mai izolat, iar noi suntem de partea celor care îşi apără libertatea”, spune Meloni
''Ore de îngrijorare pentru Ucraina. Putin, aflat în dificultate pe câmpul de luptă, atacă în mod deliberat ținte civile în multe orașe ucrainene. Bombele cad asupra bărbaților, femeilor și copiilor'', denunță Giorgia Meloni. ''Fiecare dintre aceste rachete – subliniază liderul FdI – izolează și mai mult Rusia și ne întărește convingerea de a-i apăra pe cei care luptă pentru libertatea lor''.
''Ne-au acuzat că am dat jos guvernul Draghi, ignorând jalnica noastră stare politică'', spune Conte
''Știam că cetățenii nu ne vor întoarce spatele, numai că a fost o campanie complicată. I-am avut pe toţi împotriva noastră. Ne-au acuzat de căderea guvernului Draghi dintr-un comportament pur electoral, ignorând profundul rău politic pe care îl acumulasem. Uite, i-am propus lui Draghi ca în perioada care i-a mai rămas din legislatură să abordeze o serie de probleme pentru a îmbunătăți dificultățile din economie. Numai că nu am primit răspuns'', a spus Giuseppe Conte, comentând într-un interviu acordat ziarului spaniol „El Pais” rezultatul electoral al M5S. În ceea ce privește problema trimiterii de arme în Ucraina, ''în martie am afirmat, în numele M5S, că nu putem susține noi investiții militare, în situaţia în care avem o inflație mare și deficit de materii prime. Având în vedere toate acestea, Draghi nu a răspuns și a amânat acele probleme fără să le discute''.
''Nu va exista o politică precum cea din Polonia, lui Meloni îi lipsește doar masca lui Draghi'', spune Calenda
''Nu vor face politica Poloniei, există doar cele două Meloni: Meloni de luptă și Meloni de guvernare. Azi, liderului Fratelli d' Italia îi mai lipseşte doar să-și pună o mască cu chipul lui Draghi, că în rest e același lucru, în sensul că vrea tehnicieni la Ministerul Economiei, spunând că doar aşa vom avea o stabilitate a bugetului, e mereu acelaşi scenariu", a afirmat Carlo Calenda, invitat în emisiunea 'Omnibus' de pe canalul La7, comentând mesajul transmis duminică partidului spaniol Vox de Giorgia Meloni, președintele Fratelli d'Italia. ''Meloni – a adăugat liderul Azione – a vrut să iasă din euro, acum ajunge acolo și spune că e o europenistă înverşunată: la fel au procedat atât Salvini, cât şi di Maio, de fiecare dată când facem asta, votăm pentru oameni care folosesc furia pentru a obține voturi și, prin urmare, trebuie să spună nişte lucruri impresionante - vom schimba Europa, vom scufunda bărcile migranţilor, vom ieși din euro - pentru ca apoi, când ajung acolo, ei, care nu au gestionat nimic în viața lor, se trezesc că trebuie să gestioneze o situaţie extrem de complicată și încep să spună că suntem pro-europeni. Cred că cetățenii îşi spun acum: ''şi-atunci, de ce te-am mai votat''?, notează lastampa.it
(Traducerea Rador)