Fidel Castro a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele mai multe tentative de asasinat

Fidel Castro a intrat în Cartea Recordurilor pentru cele mai multe tentative de asasinat

Aflat din 1959 la conducerea Cubei, Fidel Castro, în vârstă de 85 de ani, retras de la putere în 2006 din motive medicale, a intrat în Cartea Recordurilor Guiness ca "persoana vizată de cele mai multe tentative de asasinare", mai precis de 638 de ori, potrivit unui site oficial cubanez, citat de AFP.

"Liderul istoric al Revoluţiei cubaneze, Fidel Castro, este persoana vizată de cele mai multe tentative de asasinare, conform celor prezentate de Cartea Recordurilor Guiness şi de arhivele CIA, principalul comanditar al acestor operaţiuni", informează site-ul Cubadebate (www.cubadebate.cu).

Cubadebate susţine că până în 2006, când a predat puterea fratelui său Raul, "se numărau 638 tentative de asasinare împotriva lui, aproape toate conduse de CIA".

"Metodele întrebuinţate pentru a-l ucide au fost multiple, dar toate au dat greş: lunetişti, explozibili în pantofi, venin injectat în trabuc, chiar şi o mică încărcătură explozivă într-o minge de base-ball, printre altele", menţionează site-ul respectiv.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Cubadebate, "după ce a preluat conducerea Revoluţiei cubaneze care a triumfat în 1959, a început să se planifice eliminarea sa fizică, iar printre cei mai interesaţi în dispariţia lui "se află serviciile americane de spionaj şi subversiune".

Din 1959, doar preşedinţii Gerald Ford, George W. Bush şi Barack Obama nu au ordonat nicio operaţiune de eliminare a liderului cubanez. Cele mai multe astfel de tentative au avut loc în timpul administraţiei Ronald Reagan, 197.

Fostul lider de la Havana a mai intrat în Cartea Recordurilor şi pentru cel mai lung discurs din istorie: patru ore şi 29 de minute, rostit la Adunarea Generală a ONU din septembrie 1960. Unii apropiaţi susţin că Fidel le-a vorbit delegaţilor de la cel de-al treilea congres al Partidului Comunist timp de 27 de ore, informaţie ce nu poate fi însă confirmată Toate discursurile au fost rostite fără nicio foaie în faţă.