Ficțiunile DNA din dosarul lui Toni Greblă. Detalii incredibile au ieșit la iveală

Ficțiunile DNA din dosarul lui Toni Greblă. Detalii incredibile au ieșit la iveală Sursa: Arhiva EVZ

Completul de cinci judecători de la ICCJ și-a motivat decizia prin care fostul judecător Toni Greblă, de la CCR, a fost achitat definitiv.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție au menținut achitarea primită de Toni Greblă, la judecarea pe fond a dosarului, scrie Lumea Justiției. Motivul achitării a fost ”fapta nu există”. Cu alte cuvinte acuzațiile aduse de procurorii de la DNA, printre care îl regăsim pe celebrul Doru Țuluș, au fost simple închipuiri și bazaconii, cu alte cuvinte doar literatură.

DNA a dispus trimiterea în judecată a judecătorului CCR, Toni Greblă pentru trafic de influență, constituire de grup infracțional organizat și operațiuni economice incompatibile cu funcția.

În motivarea completului de cinci judecatări de la Înalta Curte se arată că acuzațiile aduse lui Toni Greblă au fost pur și simplu inventate. Printre acuzațiile SF aduse de procurorii de la DNA, la adresa fostului judecător CCR sunt și că acesta ar fi primit șase capsatoare de birou și două rochii pentru soția lui.

Judecătorii de la ICCJ spun că cel care i-a dăruit rochiile este în grad de rudenie cu Toni Greblă, iar simpla oferire a celor două obiecte de îmbrăcăminte nu poate intra în sfera ”ilicitului penal”.

Oule de struți și pieile tăbăcite

Rechizitoriul prin care Toni Greblă a fost trimis în judecată a fost construit de așa manieră, asftel încât să lase impresia că Toni Greblă nu este altceva decât un ”găinar”.

Astfel, Toni Greblă este acuzat că s-a implicat activ în afaceri cu ouă de struți, fiind direct interesat când acestea eclozau.

„Cât privește implicarea inculpatului în obținerea serviciilor de incubare și eclozare a ouălor de struți și tăbăcirera pieilor de struți, precizate de acuzare ca fiind operațiuni comerciale ca acte de comerț, se constată că probatoriul administrat nu a dovedit nicio implicare a inculpatului în astfel de activități”, se arată în motivarea deciziei de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Procurorii DNA susțineau că Toni Greblă, în perioada 2009 – 2015, în calitate de senator (2008 – 2013) și ulterior judecător de Curte Constituțională (decembrie 2013 – 2015), a pretins și primit, direct și indirect, de la cumpărătorul de influență Prundianu Mihai mai multe foloase necuvenite în cuantum total de 481.276,42 lei. Cu o parte din această sumă ar fi fost plătiți 80 de struți.

Grupul organizat nu există

Cei de la DNA au creat și o alambicată rețea de infractori din care Toni Greblă ar fi făcut parte, care s-ar fi ocupat cu exportul de cereale în Rusia. Procurorii anticorupție susțineau că astfel s-ar fi încălcat embargoul impus de Uniunea Europeană, la adresa Federației Ruse.

Numai că spun judecătorii de la ICCJ, această rețea inventată de DNA, nu ar fi avut cum să fraudeze bugetul de stat, din moment ce România nu a aplicat Federației Ruse niciun fel de sancțiuni economice.

„Prin urmare, legislația natională nu interzicea exportul unor asemenea produse către Federația Rusă, astfel încat nu era necesară întocmirea unor documente nereale (transport sau comerciale) pentru activitățile de export din România către această țară”, se arată în decizia CCR.