Cazul Florinei, fetiţa de 11 ani care a rămas însărcinată după ce a fost violată de unchiul ei, a stârnit reacţii puternice în rândul cititorilor „Evenimentului zilei“. Unii dintre aceştia s-au oferit să ajute familia şi să o ducă pe Florina în Marea Britanie, unde avortul este permis până la 24 de săptămâni. În Marea Britanie, costul unei întreruperi de sarcină ajunge la 1.600 de lire, într-o clinică privată. În Olanda, legea este şi mai permisivă, permiţând întreruperea şi la 24 de săptămâni, fiind suficient ca mama să se declare stresată. Medicii români au decis însă să o lase pe fetiţă să nască şi au trimis-o acasă.
„Dacă familia şi fetiţa consideră că avortul este cea mai bună soluţie, ar trebui să li se spună că există şi posibilitatea de a-l face în altă ţară. Împreună cu alte mame care trăiesc în SUA, o putem ajuta financiar pe fetiţă să facă această intervenţie. Este vorba despre un copil, despre o sarcină, despre un viol! Unde sunt drepturile copilului din România?!“, se revoltă Roxana, o cititoare din Marea Britanie. Olandezele pot face avort dacă sunt stresate
Majoritatea ţărilor europene au legi mult mai permisive decât cea existentă în ţara noastră, mai ales când este vorba despre o sarcină rezultată dintr-un viol, la un copil. În Austria, Cipru, Portugalia, Suedia, Finlanda, avortul este permis până în luna a şasea de sarcină, în situaţii excepţionale, cum ar fi cele care pun în pericol viaţa mamei, a fătului ori în caz de incest sau viol. Mai exact, în Austria, întreruperea de sarcină, este permisă după săptămâna a 12-a de sarcină dacă există un pericol ce poate afecta sănătatea fizică şi mintală a femeii, dacă există riscul să se nască un copil cu defecte grave fizice şi mintale sau dacă mama are sub 14 ani.
În Suedia, limita până la care poate fi făcut un chiuretaj este de 18 săptămâni, dar este nevoie de permisiunea unui for special, numit Colegiul Naţional pentru Sănătate şi Asistenţă Socială. În Letonia, avortul poate fi făcut şi după trei luni, dacă sarcina este provenită dintr-un viol sau dacă în familie există copii cu malformaţii. În Olanda, femeile pot avorta până în săptămâna a 24-a de sarcină, dacă afirmă că sunt în stare de stres, iar în Belgia, pe aceleaşi motive, se poate face întrerupere de sarcină până la 12 săptămâni. Medicii români riscă închisoare până la 3 ani
În România, potrivit Codului Penal, medicul riscă să facă închisoare dacă face o întrerupere de sarcină după 14 săptămâni. „Dacă vârsta sarcinii a depăşit 14 săptămâni, întreruperea de sarcină se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani“, se arată în Codul Penal. În legislaţie nu este prevăzut nimic despre ce trebuie făcut în cazul în care o sarcină provine dintr-un incest sau viol.
Florina a ajuns la medic în săptămâna a 17-a de sarcină, iar acum este în săptămâna 20. Bazându-se pe această prevedere din Codul Penal, medicii de la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi au decis că, din cauza sarcinii înaintate, nu se mai poate face un avort. Aşa că fetiţa a fost trimisă acasă, alături de părinţi, încă de sâmbătă, 21 iunie. „Nu vă mai pot spune nimic despre fetiţă. Va păstra sarcina conform legii, nu are altceva ce să facă. Are deja cinci luni de sarcină, deci e imposibil. Acum e acasă la ea. Nu mai putem spune nimic decât poate când naşte, atât“, a declarat Vica Todosiciuc, directorul Maternităţii „Cuza Vodă“, din Iaşi, unde fetiţa a stat o perioadă. „Nu putem acţiona decât în limitele legii“
Şi medicii din Piatra-Neamţ care iniţial se pronunţaseră pentru întreruperea sarcinii fac un pas înapoi. „Cred că la Iaşi s-a ţinut cont de aspectele de etică şi deontologie profesională, dar şi de cele legislative, pentru că, dincolo de toate, orice ai simţi sau gândi vizavi de acest caz nu poţi acţiona decât în limitele legii“, a declarat doctor Georgeta Vintea, şefa Secţiei obstetrică a Spitalului Judeţean Neamţ. (Au contribuit Dan Sofronia, Andreea Archip)
PRECOCE
Mama Florinei, bunică la 26 de ani
Florina, care mai are o soră de 9 ani, face parte dintr-o familie care trăieşte din muncă cinstită. Mama ei are 26 de ani, iar tatăl, 33. Pentru a-şi creşte copiii, părinţii fac agricultură şi cresc animale. La Piatra Şoimului, situaţia adolescentei este încă subiect de discuţie. „Este trist că despre Piatra Şoimului se vorbeşte acum în toată ţara. Nu ştiu câţi din sat au aflat că fetiţa va fi nevoită să nască. Dacă medicii aşa au decis... E totuşi un copil. Iar părinţii fetei nici nu vor să audă de aşa ceva, şi sunt de înţeles. Familia nu o duce chiar rău de tot, muncind ca să se întreţină, dar o astfel de situaţie te poate da peste cap“, a declarat primarul Constantin Nicorescu.
Vica Todosiciuc, directorul Maternităţii „Cuza Vodă“, Iaşi: "Va păstra sarcina conform legii, nu are altceva ce să facă. Acum fetiţa e acasă la ea. Nu mai putem spune nimic, decât poate când naşte." DIVERGENŢE
Un avort este posibil, însă există risc de infertilitate
Vârsta fetiţei şi faptul că sarcina provine dintr-un viol sunt principalele motive pentru care unii medici ginecologi ar vedea ca soluţie întreruperea de sarcină. Alţii spun însă că ginecologii de la Piatra-Neamţ şi de la Iaşi, care au examinat-o pe Florina, au procedat corect, sfătuind familia să păstreze copilul.
Dacă Florina va naşte, psihiatrii spun că fetiţa ar trebui consiliată în permanenţă. La fel şi familia ei. „Trebuie să li se explice inclusiv faptul că nou-născutul poate fi dat spre adopţie“, spune psihiatrul Laura Mateescu, asistent universitar la Catedra de Psihiatrie şi Psihologie a Copilului şi Adolescentului, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie, Bucureşti. PRO: „Se poate face o mică cezariană“
Profesorul Radu Vlădăreanu, ginecolog la Spitalul Elias din Bucureşti, crede că în acest caz s-ar fi putut efectua o întrerupere de sarcină, chiar dacă este vorba despre trimestrul al doilea de sarcină. „Ar fi fost o intervenţie mai dificilă, dar cu multă atenţie s-ar fi putut rezolva această problemă, având în vedere că este o sarcină provenită dintr-un viol“, explică medicul. Conferenţiarul Petre Brătilă, de la Spitalul Euroclinic din Bucureşti, este de aceeaşi părere. „Medici pricepuţi ar putea face întrerupere de sarcină printr-o mică cezariană. Riscuri există ca la orice operaţie“, punctează medicul. CONTRA: „Am avut un caz similar, iar copilul s-a născut“ Ginecologul Dorin Drâmbăreanu s-a confruntat cu o situaţie similară şi spune că, în trimestrul al doilea de sarcină, avorturile sunt extrem de complicate şi presupun riscuri foarte mari, inclusiv decesul mamei. „Acum 20 de ani, am avut un caz asemănător. Tânăra mamă ar fi riscat să rămână fără uter, aşa că micuţul a fost păstrat şi adoptat de părinţii fetei“, povesteşte ginecologul Dorin Drâmbă reanu, de la Spitalul „Panait Sârbu“, din Bucureşti, fost şef în cadrul Comisiei care aviza avorturile. Preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR), medicul Vasile Astărăstoae, afirmă că nu va face propuneri pentru schimbarea legislaţiei ce reglementează avortul, întrucât legea actuală este de o „laxitate excesivă“. „O fiinţă de peste 20 de săptămăni simte durerea, mişcă! Nu are nicio vină că pe lumea aceasta există «monştri», aşa cum s-a dovedit a fi unchiul fetiţei“, spune Vasile Astărăstoae, fost preşedinte al Comisiei de Bioetică din Colegiul Medicilor.
Specialistul, autor al unui studiu privind incestul, crede că Florina ar trebui ajutată de Autoritatea Pentru Protecţia Copilului şi scoasă din mediul în care trăieşte acum. „Florina va fi, probabil, marcată când va înţelege ce i s-a întâmplat şi are nevoie de psihoterapie“, a declarat medicul.
CONTROVERSE
Cititorii dezbat pe forumuri viitorul Florinei
Cazul fetiţei de 11 ani a stârnit zeci de reacţii pe forumul EVZ, dar şi pe cel al site-ului specializat www.desprecopii.com, unde, ieri după- amiază, existau 25 de pagini de comentarii. Opiniile sunt împărţite: unii cititori sunt de părere că medicii ar fi trebuit să-i facă micuţei întrerupere de sarcină, dat fiind vârsta prea mică a viitoarei mame şi modul în care a rămas însărcinată şi povestesc despre cum se întâmplă în spitalele din străină tate, în timp ce alţii sunt de acord cu decizia medicilor. „Trăiesc în UK, iar aici se fac întreruperi de sarcină până la 24 de săptămâni. Cred că medicii din România puteau lua o altă hotărâre faţă de un copil de 11 ani, obligat să aibă copil!“, crede Alina Voica pe siteul EVZ. Pe www.desprecopii.com, unele voci găsesc rezolvări privind viitorul bebeluşului: „Ar putea fi imediat după naştere dat spre adopţie“, este de părere Iulia B.
Citiţi şi: Cazul gravidei de 11 ani a picat într-un vid legislativ Microcezariană la 11 ani HERA: Perfect legal: ţara fetiţelor-mame