Fetiţa-mamă află mâine decizia comisiei

După ce în ultimele trei săptămâni au avut loc discuţii despre sarcina fetiţei de 11 ani, violată de unchiul său, Ministerul Sănătăţii a decis să înfiinţeze o nouă comisie care să dea un nou verdict în acest caz. Membrii acesteia s-au întrunit astăzi, în jurul orei 15:00, şi au decis să se pronunţe de-abia mâine în ceea ce priveşte un eventual avort al fetiţei.

"Pentru că am constatat un impas din punct de vedere legal, deoarece sunt opinii divergente la nivelul medicilor specialişti am decis, împreună cu ministerele Justiţiei şi Muncii, cu reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Copilului, înfiinţarea unei comisii care să analizeze cazul fetiţei însărcinată în urma unui viol", a declarat azi ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Acesta, chiar a pronunţat numele complet al fetiţei, deşi până acum presa a evitat să facă acest lucru.

Comisia, alcătuită din medici, psihologi, jurişti, are menirea să decidă care este procedura de urmat într-o astfel de situaţie specială, în care elemente precum vârsta fragedă a mamei, vârsta avansată a sarcinii, viol şi incest sunt elementele care construiesc povestea acestui caz.

Din comisia care s-a întrunit astăzi fac parte: secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, Vlad Iliescu, coordonatorul comisiei, directoarea Direcţiei Juridice din Ministerul Justiţiei, Gabriela Angheloiu, profesorul doctor Gheorghe Peltecu, şeful Comisiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Ministerului Sănătăţii, Bogdan Marinescu, directorul Spitalului "Panait Sârbu" din Bucureşti, Dumitru Orăşanu, pediatru la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, Silvia Stoicescu, neonatolog la Spitalul Polizu, Constantin Oancea, specialit în psihiatrie infantilă la Spitalul "Alexandru Obregia", Bogdan Ion, profesor la Facultatea de Psihologie, Theodora Bertzi, secretar de stat din Ministerul Muncii, Gabriel Tănăsescu, secretarul de stat din ministerul Justiţiei şi alţii.

"Problema despre care discutăm este la limita dintre medical, legal şi chiar moral. Din punct de vedere medical aţi observat că medicii specialişti au păreri divergente. În plus, peste divergenţele medicale se suprapune componenta juridică potrivit căreia, după 14 săptămâni, întreruperea de sarcină se face dora din motive terapeutice. Reglemăntările în vigoare nu răspund însă situaţiei concrete cu care ne confruntăm", a comentat Nicolăescu.

Dacă această comisie va decide că trebuie întreruptă sarcina şi va aduce argumente şi propuneri legislative coerente şi concrete se va modifica legislaţia în conformitate cu decizia respectivă. "Este bine să o spunem să o astfel de lege nu se schimbă de pe o zi pe alta.

Va fi nevoie, de asemenea, de o dezbatere publică în care să fie implicaţi cât mai mulţi medici, psihologi, jurişti, profesori, părinţi, societatea civilă, biserica", a precizat ministrul.

Dacă această comisie decide că nimic nu impune întrerupearea sarcinii, legislaţia nu va fi modificată, iar astfel de cazuri vor fi rezolvate de cei implicaţi în sensul legislaţiei existente, a concluzionat Eugen Nicolăescu. (Alexandra-Livia Dordea) „Prin continuarea sarcinii se prelungeşte abuzul“

Reprezentanţii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Copilului sunt de părere că medicii nu au dorit să-şi asume responsabilitatea în acest caz, preferând să o lase să păstreze sarcina. „Au gândit după litera legii, şi nu după spiritul ei“, consideră Mariela Neagu, secretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Copilului. Avortul este permis şi după 3 luni de sarcină dacă există motive terapeutice, cum ar fi malformaţiile incompatibile cu viaţa.

„Motiv terapeutic putea fi considerată şi sănătatea psihică a copilei! Fetiţa a trecut deja printr-o traumă şi urmează cea a naşterii. Doctorii se puteau gândi şi la asta“, crede Mariela Neagu. Specialistul spune că Florina este protejată inclusiv de Legea drepturilor copilului (272/2004), act care precizează că „interesul superior al copilului va prevala în toate demersurile şi deciziile care privesc copiii“.

Specialişii în drepturile copiilor mai afirmă că „prin continuarea sarcinii în acest caz se prelungeşte abuzul la care fetiţa a fost supusă de unchiul său, ceea ce va avea consecinţe grave asupra dezvoltării sale ulterioare“. (Mihaela Năftănăilă)

Ar pleaca în Anglia să avorteze

Părinţii Florinei V. din comuna Piatra Şoimului, judeţul Neamţ, fetiţa de 11 ani care a fost violată de unchiul ei, nu se pot împăca cu ideea că fiica lor ar putea să devină mamă. Ei se pregătesc să plece în Anglia pentru ca fata lor să poată face acolo întreruperea de sarcină. Aceştia s-au prezentat astăzi la serviciul judeţean de paşapoarte pentru eliberarea documentelor necesare unei călătorii în Regatul Unit. Părinţilor le este greu să accepte decizia medicilor din Iaşi, care nu vor să intervină pentru întreruperea sarcinii, ajunsă deja la 20 de săptămâni, şi se roagă să se întâmple o minune, şi lucrurile să fie ca înainte.

O astfel de minune ar putea fi iniţiativa româncei stabilite în Anglia care face demersuri pentru ca fetiţa să fie dusă în Regatul Unit pentru o intervenţie chirurgicală. „Credeţi oare că s-ar putea? Soţul nu-i acum acasă, o să mă sfătui cu el, dar nu văd niciun motiv să se opună. Trebuie să facem tot ce ne stă în puteri ca fata să nu nască. Anglia... Doamne, dar de ţara asta am auzit numai la televizor“, s-a minunat Rodica V., mama fetiţei-mamă.

„E o lege prost gândită dacă un copil trebuie să nască“ Mama Florinei spune că ultimele săptămâni au fost cele mai cumplite din viaţa ei, că nici măcar nu se poate gândi că fiica ei, un copil în fapt, e pe cale să aducă pe lume un alt copil. Acum, singurul lucru care îi mai dă speranţe e discuţia despre posibilitatea ca sarcina să fie întreruptă. „Dorim din tot sufletul să i se facă avort. Fără discuţii. Dar în România am înţeles că nu se poate. Aşa ne-au spus toţi, că aşa-i legea. Da-i o lege prost gândită dacă un copil de 11 ani trebuie să nască. Noi, ca părinţi, vrem doar să-i redăm copilăria copilului nostru. Să meargă la şcoală, să se joace. Vrem să facem aşa ca ea să fie afectată cât mai puţin. Dar numai un avort ar face-o să redevină un copil. De aceea, ne-am bucura dacă s-ar putea face această întrerupere de sarcină“, ne-a spus femeia, într-un suflet.

Rodica V., mama Florinei: "Dorim din tot sufletul să i se facă avort. Fără discuţii. Dar în România am înţeles că nu se poate. Aşa ne-au spus toţi, că aşa-i legea. E o lege prost gândită dacă un copil de 11 ani trebuie să nască. " Rodica V. ne-a povestit că toţi medicii, şi cei de Piatra-Neamţ, şi cei din Iaşi, i-au spus că ei ar vrea să facă o operaţie, dar că nu pot fiindcă nu pot şti ce va fi după aceea, cum va rezista fetiţa lor. „Nimeni nu se mai joacă cu mine“ Odată reveniţi în sat, părinţii se confruntă cu încă o problemă. De drama Florinei au aflat şi copiii vecinilor. Până mai ieri tovarăşi de joacă, acum ei nu o mai acceptă printre ei pe fetiţă. Exact lucrul de care se temea fata, aşa cum au spus psihologii care au consultat-o la internarea în Spitalul Judeţean Neamţ.

„De când am venit acasă, nimeni nu se mai joacă cu mine. Zic că nu mai am cum să stau cu ei, că sunt altfel. Stau toată ziua şi citesc, mă uit la televizor, la desene animate. Abia aştept să vină toamna, să merg iar la şcoală. Îmi place limba română, unde am avut note foarte bune.“

„A fost premiantă în clasa întâi şi în a doua. Cel mai mult îi place româna, îi place să citească“, adaugă mama fetei.

MEDICII DIN IAŞI

Mai presus decât ceea ce ne dorim noi, e legea Vica Todosiciuc, director la Maternitatea „Cuza Vodă“ Iaşi, ne-a explicat că întreruperea de sarcină e greu de făcut în săptămâna a 20-a, moment în care nu mai e permis avortul terapeutic. „Fetiţa este perfect sănătoasă, dar mai presus de ceea ce-am dorit noi este legea. Noi nu inventăm diagnostice. Legea spune că mai târziu de 14 săptămâni nu se poate face nimic. Că, după aceea, viaţa este pusă în pericol“, explică medicul. Directorul maternităţii mai spune că nu înţelege de ce un astfel de caz a fost trimis la Iaşi. „Era un caz obişnuit, iar doctorii de la Neamţ aveau aceeaşi responsabilitate ca noi. Dar ei au ţinut fetiţa trei săptămâni, de la 17 săptămâni, şi nu i-au făcut nimic. Revoltător e şi faptul că nu s-a aflat de viol decât atunci când s-a descoperit şi sarcina.“ (Andreea Archip)

LEGĂTURI DE SÅNGE Rodica V., prinsă între mamă, frate şi fiică Pe Rodica V., de 26 de ani, am întâlnit- o acasă, pe o uliţă din Piatra Şoimului, aflată sub pădure. Trebăluia prin curte. Fierbea mămăligă într-un ceaun şi gătea nişte păstăi de fasole într-o tigaie, pe o sobă de tablă.

Gospodăria familiei V. e îngrijită. Nu arată că proprietarii ar fi înstăriţi, dar nici săraci lipiţi. O Dacie papuc, e parcată în curte. Casa are patru încăperi. Se mai văd o bucătărie de vară, un grajd pentru animale, alte acareturi.

Femeia are patru clase, dar e clar că se străduieşte să-şi ducă zilele onorabil, împreună cu soţul ei, Florin V., de 33 de ani. Muncesc pământul, cresc animale, le vând. Bărbatul lucrează ca muncitor sezonier la exploatările forestiere din zonă.

„Nu prea ne dă binele afară din casă. Nu avem o sursă stabilă de venit. Soţul mai munceşte la pădure, ca zilier, iar eu mă ocup de treburile casei. Ne descurcăm cum putem. Iar de când cu grozăvia asta am cheltuit deja vreo 50 de milioane de lei“, ne spune femeia.

„Ne-a nenorocit, dar mi-e frate“ Rodica V. nu poate înţelege de ce i s-a întâmplat una ca asta. Nu-şi înţelege fratele, pe Adrian Fasolă, de 19 ani, care, ştie ea, oricum avea o iubită. Nu înţelege de a trebuit să se întâmple o asemenea tragedie în casa în care au copilărit amândoi, casă aflată la o sută de metri depărtare. Nu pricepe de ce fata ei nu i-a spus imediat ce s-a întâmplat. „Mi-a zis că i-a fost teamă să ne spună. Am înţeles că Adrian i-ar fi zis să nu ne spună că altfel o s-o certăm şi o batem şi că la fel îi va face şi el“, plânge femeia.

Acum, Rodica V. se teme şi pentru mama ei, în casa căreia s-a întâmplat totul. Când a aflat ce a făcut fiul ei, mama sa, Elena Amăriuţei, a fost în prag de preinfarct, având nevoie de asistenţă medicală. „Acum, pe fratemeu îl caută poliţia. Eu n-aş vrea să fie arestat. Ne-a nenorocit, dar e fratele meu. Iar dacă va ajunge la puşcărie, va trebui să ne pregătim de înmormântare, că mama n-o să reziste. Se duce...“, a oftat mama fetiţei-mamă.

EUROPARLAMENTARI PDL propune mediator european

Reprezentanţii PDL în Parlamentul European au propus ieri ca situaţii precum cea a fetiţei-mamă din judeţul Neamţ să fie mediate de un organism european. Democratliberalii consideră că acest organism ar aplica riguros a convenţiile şi reglementările internaţionale în domeniu. „Refuzul comisiei medicale de a permite întreruperea sarcinii în cazul unei fetiţe de 11 ani din România reprezintă o deficienţă în aplicarea corectă a Convenţiei privind Drepturile Copilului a Naţiunilor Unite, la care ţara noastră este parte semnatară“, precizează europarlamentarii PDL într-un comunicat. (Andi Manciu) ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 17:33