Fetiţă de 13 ani, cu o tumoare de cinci kilograme

O fetiţă din localitatea Aluniş, judeţul Arad, a fost internată de urgenţă la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca, având o tumoare abdominală care cântărea cinci kilograme.

Cazul este considerat de medici unul deosebit de complex, deoarece o asemenea tumoare la un pacient atât de tânăr nu s-a mai înregistrat.

Roxana are o greutate de 43 de kilograme, din care cinci kilograme cântărea doar tumoarea. Fetiţa a început să se simtă rău în cursul lunii mai, când a început să ia în greutate, mai ales în zona abdomenului. În contextul mediatizării cazului „Florina“ - fetiţa de 11 ani din Neamţ, violată de unchiul ei -, familia Roxanei a crezut că este gravidă. Mătuşa sa, Dorina Brudaşcă, nu a văzut însă niciun semn care însoţeşte o sarcină. Orfană de la şase săptămâni

Viaţa fetiţei a fost foarte grea încă de la naştere. La şase săptămâni după ce copilul a venit pe lume, mama a murit din cauza unei complicaţii medicale. Fetiţa a fost crescută de mătuşă vreme de câteva luni, după care tatăl a decis să o ducă acasă, alături de alte două surori mai mari decât ea. Roxana a mers la şcoală doar în primele două clase, după care a abandonat şcoala pentru a-şi ajuta tatăl la treburile gospodăreşti.

După ce familia a decis să o ducă pe Roxana la doctor, medicii de la maternitatea din localitatea Lipova au descoperit că e vorba despre o tumoare de câteva kilograme.

„Printr-o cunoştinţă, am ajuns la un spital din Cluj, unde fetiţa fost internată de urgenţă“, a mai spus Dorina Brudaşcă. Prima călătorie la Cluj a fost achitată de un om de afaceri din Arad şi, abia la a două deplasare la Institutul de Oncologie din Cluj, Serviciul de Ambulanţă din Arad a catadicsit să pună la dispoziţia familiei o Salvare pentru transportul fetiţei la Cluj. INTERVENŢIE DELICATĂ

Operaţia a durat trei ore Roxana a fost operată ieri-dimineaţă de o echipă de medici chirurgi oncopediatrici. Operaţia a durat mai bine de trei ore şi a fost efectuată abia după ce o comisie de specialişti a dezbătut cazul fetiţei. Conferenţiarul Valentin Cernea, purtătorul de cuvânt al Institutului Oncologic din Cluj, a declarat că, după operaţie, Roxana a fost internată la secţia de terapie intensivă, în stare echilibrată.

Cernea a adăugat că specialiştii din comisia alcătuită pentru acest caz şiau dat acordul, în unanimitate, pentru intervenţia chirugicală. Tumoarea va fi analizată la laboratorul de specialitate şi, dacă este malignă, fata va fi supusă unui tratament adecvat, iar dacă nu, ea va fi externată.

La copii, tumorile abdominale gigantice apar în cazuri foarte rare, susţin medicii. La adulţi, numărul acestora este mai mare, dar majoritatea dintre ele se pot opera. „Numărul tumorilor abdominale gigantice la adult reprezintă 1-2% din numărul total al tumorilor. Acestea se pot opera fără probleme“, afirmă Ioan Lască r, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă de la Spitalul de Urgenţă Floreasca, din Bucureşti.

El este chirurgul care a operat-o acum patru ani, alături de o echipă de medici americani, pe Lucica Bunghez, din Braşov, femeia care avea o tumoare de 80 de kilograme. (Ramona Samoilă) CAMPANIA EVZ

„Florina“, un caz care a învins sistemul

Primul semn de alarmă în ceea ce o priveşte pe Roxana s-a declanşat odată cu campania de mediatizare a cazului „Florina“, demers iniţiat şi susţinut de EVZ. Drama Florinei, dar şi „gura satului“ au fost cele două elemente care lau determinat pe Aurel Brudaşcă, tatăl fetei, să o ducă pe Roxana la doctor. „Vorbea lumea prin sat. Ştiţi cum e la sat, vorbeşte lumea din orice, pe la colţuri. Şi ziceau de fata mea că-i gravidă“, a povestit Aurel Brudaşcă. Mătuşa fetiţei, Dorina Brudaşcă, şi-a amintit că vecinii bârfeau pe la colţuri că fetiţa este însărcinată. „Eu am întrebat-o dacă a fost cu vreun băiat şi ea a zis că nu. Atunci am zis să o ducem la doctor, să vedem ce are fata, şi aşa s-a aflat totul“, a spus Dorina Brudaşcă.

Cazul Florinei, fetiţa de 11 ani din comuna Piatra Şoimului, cu o sarcină de 17 săptămâni, urmare a unui viol incestuos, a declanşat dezbateri chiar în marile publicaţii de peste Ocean. Sarcina a fost descoperită pe 2 iunie şi, după un adevărat calvar prin spitale şi comisii de specialitate care motivau că nu există cadru legal pentru un avort în situaţia fetiţei, sistemul a permis o întrerupere de sarcină. Cu ajutorul Roxanei, o bucureşteancă stabilită la Londra, Florina şi mama sa au ajuns însă în Anglia, iar intervenţia prin care fetiţa a scăpat de sarcină a fost efectuată pe 4 iulie, la King’s College Hospital. „Florina se simte bine, nu a avut dureri şi ceea ce am vrut de la început - să-şi recapete copilăria, nu să devină mamă la nici 11 ani jumătate - s-a petrecut. Dacă nu era doamna din Anglia, nu ştiu ce ne-am fi făcut. Vrem să uităm tot ceea ce ne-a fost dat să pătimim. Fata se joacă, se uită la televizor, citeşte şi e dornică să înceapă şcoala“, ne-a declarat ieri Lăcrămioara V., mama fetiţei.