Festivalul Naţional de Teatru cuprinde în programul său producţii realizate în stagiunea 2014 – 2015 şi se va desfăsura în perioada 23 octombrie – 01 noiembrie. Anul acesta, festivalul va putea fi urmărit, în direct, şi în străinătate.
Festivalul Naţional de Teatru este organizat de UNITER, în colaborare cu Ministerul Culturii, Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti, Primăria Municipiului Bucureşti şi ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti.
Organizatorii vor prezenta publicului din Bucureşti şi specialiştilor invitaţi un număr de 44 de producţii ale teatrelor din întreaga ţară, precum şi trei spectacole invitate din străinătate, totalizând 98 de reprezentaţii, programate să aibă loc în cele 10 zile-eveniment, alături de numeroase alte manifestări conexe de substanţă. La ediţia din acest an, publicul va avea întâlniri inedite cu două personalităţi din teatru: Silviu Purcărete în postură de fotograf - 70 de fotografii reunite sub titlul „Lume” vor fi expuse în foaierul Sălii Mari a Teatrului Naţional Bucureşti şi Horaţiu Mălăele care va prezenta, la Sala Studio a TNB, 40 de lucrări de grafică şi caricatură – „Graficaturi”. Foaierul Sălii Studio a Teatrului Odeon va găzdui o retrospectivă a Quadrienalei de scenografie şi arhitectură de Teatru de la Praga, ediţia 2015, iar la Teatrul de Comedie va putea fi vizitată expoziţia „Comedia Remix”. Pe parccursul celor 10 zile de festival vor fi lansate 17 volume de teatru, printre acestea aflându-se „Drumul spre spectacol prin metoda David Esrig” de Florin Vidamski, „Regia de operă. Gânduri şi imagini”, texte de Andrei Şerban, „Costumul de teatru. De la schiţă la miracol”, album de Doina Levintza, fotografii de Mihaela Marin, ediţie bilingvă româno-engleză şi altele.
Seria Conferinţelor FNT din acest an va fi deschisă de un „Fals proiect de doctorat”, o conferinţă-atelier de rostire a poeziei susţinută de actorul Ion Caramitru. În colaborare cu Institutul Polonez, festivalul propune conferinţa „Teatrul şi memoria” - 250 de ani de teatru de stat în Polonia, susţinută de dramaturgul şi criticul de teatru Piotr Gruszczynski.
FNT mai are două premiere: piesele „Mein Kampf”, „Steaua fără nume” şi „BIZONI Fabula urbană #2” se vor putea urmări, pentru prima dată, în direct, în cinci oraşe din România, la cinematograf, în Constanţa, Piteşti, Braşov, Timişoara şi, bineînțeles, în Capitală.
Prin intermediul valorosului parteneriat încheiat cu Institutul Cultural Român, iubitorii teatrului românesc aflaţi în Londra, Viena şi Chişinău vor avea privilegiul de a veni în contact în timp real cu scena vie a evenimentului desfăşurat la Bucureşti, urmărindu-l în transmisiuni în direct de la sediile ICR Viena şi ICR Londra şi în Sala mare a Teatrului Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău.