Festivalul NARATIV pregătește noi aventuri. Copiii, părinții și profesorii sunt invitați, pe 1-2 octombrie, la Școala Centrală din București (strada Icoanei, nr. 3-5) să experimenteze modalități cât mai originale de a citi o poveste.
Festivalul NARATIV propune: Jurnalistul de poveste, Povești pe muzică, Actorie pentru cititori, conferințele de parenting pentru lectură. Acestea sunt doar câteva dintre cele 120 de activități de la NARATIV.
Participarea este gratuită, pe baza înscrierii pe site-ul narativ.ro sau la numărul de telefon 031 821 0260. Festivalul s-a deschis în weekendul 24-25 septembrie, când aproape 1.000 de participanți și-au arătat interesul, iar pentru cel de al doilea weekend deja peste 1200 de persoane și-au rezervat un loc.
Conform statisticilor, doar 51% dintre români citesc cărți și doar 17% din populație a vizitat o bibliotecă publică (conform Eurobarometrului). Festivalul de lectură pentru copii NARATIV cuprinde ateliere interactive și conferințe realizate de către specialiști în educația nonformală și psihologia copilului, cu scopul de a crește interesul celor mici pentru lectură și de a-i familiariza pe părinți și profesori cu tehnici moderne de a-i face pe copii să citească din plăcere.
Cum a fost Festivalul NARATIV săptămâna trecută? „Semnalele primite sunt promițătoare. Avem familii care se vor întoarce în cel de al doilea weekend de festival și mulțumirile lor continuă de la terminarea primelor ateliere, ceea ce pentru noi este o confirmare că am găsit o rețetă potrivită de a-i atrage spre lectură”, spune președinta Asociației Curtea Veche, Iren Arsene Máté. „Activitățile pentru copii au fost rezervate la capacitate maximă, însă ce m-a bucurat cel mai mult a fost amfiteatrul plin de părinți. Ei au venit împreună cu cei mici și sunt sigură ca au plecat de aici (cel puțin pentru o vreme) cu idei despre cum ar trebui să facem din momentele de lectură clipe de comunicare și de sudare a familiei, astfel încât cititul să devină una dintre cele mai plăcute activități”.
În primul weekend de NARATIV au participat copii din mediul urban, dar și din mediul rural. Cei mici au desenat, au inventat povești care mai de care mai interesante, au compus muzică, au făcut teatru, în timp ce părinții și profesorii au ascultat conferințele experților în educație și parenting Oana Moraru și Gaspár György.
În weekendul 1-2 octombrie aventura lecturii va continua alături de speakeri și pedagogi apreciați, printre care Urania Cremene, Smaranda Nicolau, David Hughes (British Council), Adina Rosetti, Diana Vasilescu, Barna Nemethi, Răzvan Ropotan. Atelierele pornesc de la marile opere literare, precum „Odiseea” (Bandă desenată), „Mituri grecești” (Teatru de umbre), „Robinson Crusoe” (Ilustrație creativă), „Alice în Țara Minunilor” (Teatru pentru cititori), „Peter Pan” (Actorie pentru cititori).