De vineri şi până pe 5 iunie, oraşul "va fi ocupat" de trupe din ţară şi străinătate.
"Despre festival cum să nu ştim, că e plin oraşul", vorbesc doi dintre muncitorii care aşează câteva pietre în pavajul Pieţei Mici a Sibiului. În jurul lor, pe fiecare stâlp, câte un steag cu sigla Festivalului Internaţional de Teatru Sibiu (FITS), care zilele acestea e sinonim cu Sibiul.
Dincolo de spectacolele artistice pe care le aşteaptă toată lumea, FIST este şi o afacere: bugetul de anul acesta atinge 5,8 milioane de euro. "O să fie o creştere evidentă a încasărilor", vorbesc trei proprietari de terase, în timp ce se pregătesc pentru cele zece zile de festival.
"Cu cazările e clar, locurile sunt ocupate demult", zâmbeşte mulţumit unul din proprietarii de pensiuni din centru. Banii valurilor de musafiri merg pe orice. "Imagini cu Sibiul, cercei, medalioane, tot ce avem se vinde. De aceea, eu nu o să prea văd mare lucru din Festival. O să stau să vând suveniruri de dimineaţa până seara", spune Cosmin Falobe, din faţa unei terase din centrul oraşului.
Şi pe biletele de autobuz
Tursib, firma de transport local, a pregătit legitimaţii speciale, "branduite" cu imagini şi sigla FITS. Zece zile de călătorii nelimitate la preţul unui abonament de şapte zile.
"Noi mergem la concerte şi la spectacolele din centru. Nu dăm bani pe bilete", răspunde în cor o gaşcă de liceeni. În schimb, Estera, o profesoară de limba germană şi-a cumpărat din vreme mai bine de o duzină de bilete. În 2010, scriitorul sibian Mihai Curtean şi-a luat bilet la aproape toate spectacolele din cadrul festivalului. Anul acesta, e mai selectiv.
"FITS aduce mulţi turişti, creşte vizibilitatea Sibiului, distrează marele public, stabileşte întâlniri între oameni de cultură. Problema este, însă, legată de valoarea spectacolelor, adică de funcţia lui esenţială, cea culturală. Dacă în fiecare an ar fi ca în 2010, aş fi mulţumit", îşi motivează Mihai Curtean decizia personală.
"Dacă vând aici, vă daţi seama că merg şi la spectacole. Nu merg la cele ale noastre, că acelea le ştiu. Merg la cele străine", mărturiseşte Liviu, vânzător de ziare, privind spre zidul Teatrului "Radu Stanca", unde a început să expună Dan Perjovschi.
DIN PROGRAM
Celestini, Purcărete şi spectacole de stradă
Lista spectacolelor programate în cadrul festivalului, între 27 mai şi 5 iunie, umple un "mic" dosar cu 18 pagini. Din cauza lipsei spaţiilor de joc, vor fi transformate în scene de teatru mai multe parcări, cluburi, "clasica" cetate de la Cisnădioara şi chiar şi Grădina Zoologică.
"Am dezvoltat trei sau patru noi locuri de spectacol, iar pentru tineri am încercat să personalizăm zona underground, spectacole după 10.00 seara. Dacă anul trecut se juca în două sau trei locuri, anul acesta sunt peste zece", enumără Constantin Chiriac, directorul FITS.
Bilete on-line
Preţurile biletelor variază între 10 şi 40 de lei, marea majoritate fiind de 10 – 15 lei, organizatorii sperând să strângă astfel aproximativ 200.000 de lei. Biletele pot fi cumpărate şi on-line, pe site-ul bilete.sibfest.ro.
În cazul unor spectacole au fost deja cerute suplimentări de bilete, 25 dintre acestea fiind deja sold-out.
Totuşi, majoritatea evenimentelor programate în cadrul festivalului sunt gratuite.
Spectacolele de stradă reprezintă o patină distinctă a FITS, şlefuită în ultimii ani cu felurite "invenţii". Cum ar fi cel al germanilor de la Camouflage - Roadshow, care vin pe străzile oraşului cu "Expediţie pe Terra". Simplificat, e vorba despre parada intergalatică a doi extratereştri care vin să exploreze FITS alături de animalele lor de companie gigantice.
Invitaţi de marcă din Italia
Printre cele mai căutate evenimente din acest an sunt cele semnate de Compania Ascanio Celestini, care poartă numele unuia dintre cei mai cunoscuţi oameni de cultură din Italia, actor şi scriitor în acelaşi timp. Aseară, spre exemplu, din cele câteva sute de bilete puse în vânzare pentru spectacolul "Oaia neagră", mai erau disponibile doar opt locuri.
În "Oaia neagră", Celestini, singur, pe un scaun, fascinează publicul cu imaginile sale despre Italia de acum 40 de ani.
Piese de Silviu Purcărete
"Metamorfozele" sau "Lulu", sub semnătura lui Silviu Purcărete rămân, de asemenea, puncte de maximă atracţie a FITS-ului din acest an, alături de Faust-ul care a uimit o lume întreagă. Programul festivalului aduce şi spectacole internaţionale, din Japonia, Polonia, Austria, SUA sau Israel.
"Vă asigur că fiecare spectacol merită văzut, pentru că fiecare a fost ales cu migală şi am încercat să umplem fiecare spaţiu de joc cu multă calitate", conchide Constantin Chiriac.