La ceremonia de deschidere ce a avut loc in sala Cazinoului Lido si-au facut loc, in discursuri, si miile de imigranti care bat la portile Europei de cateva saptamani. "Sunt mexican, traiesc in Europa si m-am simtit intotdeauna bine-venit. Mi-ar placea ca toti imigrantii sa se simta la fel de bine-veniti", a spus Alfonso Cuaron, presedintele juriului.

"Everest", cu Jake Gylenhall si Josh Brolin in rolurile principale, un thriller psihologic despre catastrofa de pe Everest din 1996, in care au murit 34 de alpinisti, a dat startul festivalului. Pelicula ce are efecte vizuale spectaculoase și a presupus ore lungi de filmare in munti, a fost proiectat în afara competiție și a primit toate aprecierile. Filmele baneficiază de imagini filmate în 3D, o serie de evenimente reale, trăite de membrii mai multor expediţii montane lipsite de şansă, ce au eşuat în tentativele lor de a cuceri cel mai înalt pisc montan de pe Terra în anul 1996.
"N-am pus pe nimeni in pericol. I-am chinuit mult, dar sunt teferi toti", a spus regizorul Baltasar Kormakur, despre faptul că actorii au suportat un regim draconic.

Alberto Barbera, directorul festivalului este mândru nu doar pentru faptul că va proiecta "Everest" la Veneţia, în afara competiţiei, ci şi pentru faptul că a "ademenit" un număr impresionant de actori şi regizori de prestigiu, convingându-i să vină la Veneţia.

21 de filme concureaza anul acesta pentru Leul de Aur. Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc in 12 septembrie. Alessandra Ambrosio a dominat covorul rosu din Laguna, dar Diane Kruger si Elizabeth Banks care fac parte din juriu au ridicat stacheta elegantei mai sus, au comentat criticii de modă