Evenimentul care a devenit deja tradiţie se va petrece în perioada 6-15 august şi prezintă un maraton cinematografic de peste 50 de filme documentare şi de ficţiune.
De ce Râşnov?
Organizatorii evenimentului valorifică prin acest festival patrimoniul cultural al oraşului transilvănean Râşnov. Iniţiativa aparţine autorităţilor locale, “un lucru rar pentru programele festivaliere”, spun organizatorii evenimentului. Principalul obiectiv valorificat prin acest festival este Cetatea Râşnov, unde vor avea loc proiecţiile de film în aer liber.
Râşnov este un loc de referinţă pentru filmele cu subiect istoric, multe filme româneşti de referinţă pentru temele istorice fiind realizate acolo.
Pagini de istorie repetate prin film
Selecția filmelor se bazează pe rememorarea unor evenimente istorice naţionale şi internaţionale de importanţă majoră. Temele istorice de referinţă ale acestei ediţii sunt Atentatele teroriste din Statele Unite (septembrie 2001), Migraţii şi Colonizări, Destrămarea Uniunii Sovietice, Zidul Berlinului şi Opt secole de la colonizarea Cavalerilor Teutoni din Transilvania.
În plus, ediţia din acest an cuprinde momente speciale dedicate actorului Ştefan Iordache cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la naşterea lui, regretatului regizor Nicholas Dimancescu, dar şi aniversării vârstei de 90 de ani a Regelui Mihai I al României. Noutatea faţă de primele două ediţii constă în cele peste 20 de evenimente culturale dedicate celor două tematici principale, “Colonizări culturale” şi “Peste opt secole de cultură germană”.
Cei prezenţi vor putea asculta muzică tradiţională argentiniană şi africană acompaniate de dansuri şi vor asista la un concert grandios al corului de tineret “Bach” din Braşov. ”Anul acesta, în plus faţă de filme, vor fi concerte, expoziţii, dezbateri istorice tratate de către istorici celebri, dar şi producţiile ultimilor trei ani în premieră absolută”, a precizat coordonatorul festivalului, Mihai Dragomir.
O altă atracţie a programului este prezentarea unui nou instrument muzical, realizat ca o combinatie între o orgă şi un sintetizator. De organizarea evenimentului s-a ocupat Consiliul local Râşnov în parteneriat internaţional cu Institutul European pentru Itinerare Culturale. Selecţia filmelor a fost făcută de Claudia Nedelcu, editor coordonator filme la TVR. Participanţii au accesul gratuit în toate cele 11 zile de proiecţie şi au la dispoziţie peste 1000 de locuri de cazare la pensiuni, dar şi un camping organizat chiar la baza cetăţii.
Evenimentele se vor desfăşura în grădina Cetăţii Râşnov, la cinematograful din oraş, dar şi în centrul istoric.