În perioada 13-14 decembrie 2014, Festivalul de datini şi obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou „Florile Dalbe” se desfăşoară la Muzeul Satului din Capitală.
Frumuseţea datinilor şi a obiceiurilor româneşti, a costumelor cu întreaga lor recuzită, spectaculozitatea acestora fac din acest program un veritabil eveniment cultural. Cetele mascaţilor se vor aduna şi vă vor arăta cât de importante sunt tradiţiile la sat şi cât de mândre sunt de obiceiurile de Crăciun. Uliţele satului vor răsuna de colinde şi urături, zurgălăi şi jocuri cu măşti, iar pe mesele împodobite, aşteaptă cuminţi pentru a fi degustate vin şi cozonaci, covrigi şi colaci, nuci şi mere, produse gastronomice tradiţionale româneşti de sezon, inclusiv produse bio.
Deschiderea evenimentului are loc sâmbătă, 13 decembrie, la ora 11.00, când sunteţi aşteptaţi de personalul Muzeului Satului cu mici surprize în Galeria de Artă Populară Contemporană, apoi veţi putea asculta colinde tradiţionale interpretate de colindătorii Centrelor de detenţie din Craiova, Ploieşti şi Bucureşti. (programul face parte din Proiectul „Flori de mucigai” care îşi propune promovarea bunelor relaţii între semeni şi reintegrarea în societate a persoanelor lipsite de libertate).
Duminică, 14 decembrie, începând cu ora 11.00, cetele de mascaţi se vor aduna într-o mândră paradă a obiceiurilor de Anul Nou, alături de grupuri de colindători din Maramureş, Buzău, Neamţ, Galaţi, Vrancea, Hunedoara, Bistriţa Năsăud şi Teleorman, după care vor colinda pe la streşinile caselor din muzeu, ca odinioară, fiind întâmpinate de gazde cu mere, nuci şi colaci. Vor fi cete din diferite zone ale ţării, cu obiceiurile specifice: Capra, Ursul, Moşii şi Babele, Căiuţii, Pluguşorul, Sorcova, Colindele.
E vremea darurilor şi a gândurilor bune, a aromelor de cozonac şi a vinului fiert, a colindelor şi a bucuriei. Sunteţi aşteptaţi la Muzeul Satului chiar şi pentru o clipă de bucurie care să vă amintească de perioada copilăriei, o clipă în care să redescoperiţi datinile strămoşeşti. Faceţi această incursiune în trecut şi simţiţi-vă din nou copii! Colindaţi alături de grupurile de colindători pentru a aduce bucurie în sufletul tuturor.
Programul Festivalului
SÂMBĂTĂ, 13 DECEMBRIE
10.00 – 17.00
E vremea... darurilor!
Târg cu obiecte realizate de meşteri populari, produse gustoase şi aromate din gastronomia tradiţională, produse bio.
11.00
Iată, vin colindătorii! (Sala V. I. Popa)
Grupul de colindători Speranţa al Centrului de detenţie Craiova
Coordonatori: Dan Buzărnescu, Cristian Dumitrescu
Grupul de colindători Brâul muntenesc al Penitenciarului Ploieşti
Coordonator – Angelica Ianculescu
Grupul de colindători Dinamic al Penitenciarului Rahova – Bucureşti
Coordonator – Gherghina Stoian
Surprize… în Galeria de Artă Populară Contemporană
DUMINICĂ, 14 DECEMBRIE
PE LA CASE COLINDĂM!
11.00
Adunarea cetelor – Parada obiceiurilor de Crăciun (Scena Dumitra)
12.30
Sus la poarta Raiului
Grupul de copii Colindătorii – Botiza, jud. Maramureş
Coordonator – preot Isidor Berbecaru (Gospodăria Ieud)
12.45
Am plecat să colindăm!
Grupul folcloric Ciobănaşul – Gura Teghii, jud. Buzău
Coordonator – Filică Baroian (Gospodăria Chiojd)
13.00
Jocuri cu măşti
Ansamblul Drumul baltagului – Borca, jud. Neamţ
Coordonator – prof. Ionel Alămâie (Gospodăria Fundu Moldovei)
13.30
Grupul de colindători din Tuluceşti – Galaţi
Coordonator – Paul Buţă (Gospodăria Mastacăn)
13.45
Cetină verde de brad
Ansamblul Ţara Vrancei – Focşani, jud. Vrancea
Coordonator – prof. Maria Murgoci (Gospodăria Nereju Mic)
14.15
Ansamblul Dubaşii din Lăpugiu, Hunedoara
Coordonator – prof. Urs Romulus (Gospodăria Clopotiva)
14.45
Ţa, ţa, ţa căpriţă, ţa! - Ansamblul Cununiţa – Ilva Mare, jud. Bistriţa Năsăud
Coordonator – prof. Pavel Berengea (Casa Şanţ)
15.15
Mâine anul se înnoieşte, Pluguşorul se porneşte!
Grupul folcloric Marin Cotoanţă – Măldăeni, jud. Teleorman
Coordonatori: Ion Mitroi, Titi Biolan (Gospodăria Stăneşti)
Prezintă actorul Alexandru Nicolae Mihai
10.00 – 17.00
E vremea... darurilor!
Târg cu obiecte realizate de meşteri populari, produse gustoase şi aromate din gastronomia tradiţională, produse bio.