De la salopetele muncitorilor şi până la articolul vestimentar care a modelat o generaţie, blugii au devenit o afacere globală ale cărei miliarde de dolari sunt râvnite de mulţi, de aici şi competiţia acerbă dintre sutele de companii care se bat pentru a avea cele mai bune creaţii de gen.

Blugii au fost ”inventaţi” în 1872 de Levi Strauss, un imigrant bavarez ajuns în Statele Unite, şi croitorul Jacob Davis. Denumirea iniţială a blugilor a fost Levi’s.

Festivalul va fi dedicat memoriei lui Jacob Davis (1831-1908), un locuitor din Reno care la începutul anilor 1870 a fost primul croitor care a consolidat cu ajutorul niturilor buzunarele pantalonilor folosiţi la muncă. În parteneriat cu omul de afaceri Levi Strauss el a obţinut pentru aceşti pantaloni un brevet care conţine descrierea a ceea ce numim astăzi "blue jeans", informează agenţia DPA, citată de Agerpres.

"Jeans-ii" sunt pantaloni realizaţi din denim sau pânză groasă şi aspră de bumbac ("dungaree"), concepuţi iniţial pentru cowboy şi mineri, care au devenit mai târziu foarte populari în rândul adolescenţilor începând cu anii 1950. Mărcile istorice cele mai cunoscute sunt Levi's, Lee şi Wrangler.