Fertilizarea in Vitro (FIV): O metodă eficientă pentru construirea familiei

The sperm is directed towards the egg. To do human mating. A pre-fertilization model between an egg and a sperm. 3D Rendering

Fertilizarea in Vitro (FIV): O metodă eficientă pentru construirea familiei. Multe femei au reușit să conceapă o sarcină la vârsta de 40 de ani, deși credeau că acest vis este mai greu de realizat, pentru că șansele de a rămâne însărcinate sunt mult mai mici și riscurile mai mari odată cu trecerea anilor.

În prezent, în clinicile moderne de fertilizare in vitro se fac tratamente pentru femeile care au vârsta înaintată și diverse probleme de fertilitate. Fiecare femeie are o rezervă ovariană finită, iar inaintarea în vârstă presupune printre altele și diminuarea acestei rezerve în mod treptat. Din cauza acestui aspect, șansele de a obține o sarcină pe cale naturală la o femeie cu vârsta peste 40 de ani scad la 5%.

Șansele de a avea un copil cu ajutorul fertilizării in vitro (FIV) sunt mari

Cercetătorii au observat că femeile care au vârsta peste 40 de ani pot concepe prin FIV. În plus, la femeile care au avut deja un copil prin această procedură de reproducere asistată, șansele de a avea din nou un copil cu FIV sunt de 50%.

Ratele de succes depind de o serie de aspecte importante, cum ar fi: stilul de viață, tratamentul FIV utilizat anterior, starea de sănătate a pacientei, calitatea embrionilor utilizați în ciclul de stimulare ovariană care au fost congelați într-un ciclu anterior.

Multe femei cu vârsta în jur de 40 de ani aleg să facă tratamentul de fertilizare in vitro la clinica FIV din București. Deși se spune că fertilitatea este afectată de înaintarea în vârstă, unele dintre ele sunt chiar la a doua încercare de sarcină FIV. Șansele de succes ca o femeie să dea naștere unui al doilea copil prin FIV există, însă este o realitate și faptul că scad odată cu trecerea anilor.

Această procedură presupune o serie de etape, complexe, cum ar fi:

  • diagnosticarea fertilității;

  • realizarea unor analize preliminare;

  • stimularea ovariană cu medicamente înainte de fertilizarea in vitro, care va aduce la maturitate mai mulți foliculi într-un ciclu;

  • monitorizarea stimulării ovariene prin ecografie transvaginală și analize care arată nivelul hormonilor din sânge;

  • inducerea ovulației și colectarea ovocitelor;

  • fertilizarea în afara organismului, într-un laborator de embriologie specializat, la o temperatură constantă;

  • transferul de embrioni în uter, prin canalul cervical, sub ghidaj ecografic abdominal.

După aceste etape, cam la 13 zile după transferul embrionului se face un test de sarcină. Urmează controlul clinic al sarcinii prin ecografie transvaginală. În săptămâna a 12-a se verifică evoluția sarcinii. Evaluarea se realizează de un medic specialist la clinica respectivă.

De asemenea, la clinici se pot face și teste genetice prenatale, care au importanță în monitorizarea dezvoltării fetale și în depistarea unor anomalii genetice (care sunt posibile în cazuri rare).

Cele mai importante teste sunt:

  • ecografia morfologică pentru evaluarea dezvoltării fetale, care se realizează în trei etape, în săptămânile 11-14, 20-24 și 31-33 de sarcină, pentru a identifica anomalii genetice;

  • testul de screening prenatal neinvaziv (NIPT) care se face în săptămâna 10 de sarcină, pentru descoperirea anomaliilor cromozomiale;

  • translucența nucală (NT) care se poate realiza în săptămânile 11-14 de sarcină, care ar putea indica riscul de anomalii cromozomiale și de sindrom Down;

  • testul combinat de sceening de prim trimestru care măsoară nivelurile de proteine și de hormoni specifici și care poate estima riscul de sindrom Down;

  • amniocenteza în săptămânile 15-20 de sarcină care poate indica tulburări genetice și anomalii cromozomiale;

  • biopsia de vilozități coriale (CVS) în săptămânile 10-13 de sarcină, care poate depista clar anomalii cromozomiale și tulburări genetice.

Ratele de succes FIV scad pe măsură ce femeile îmbătrânesc. Ele depind de mai mulți factori, cum ar fi: calitatea și numărul de embrioni, calitatea spermatozoizilor, cauzele infertilității. Totuși, vârsta femeii este un factor decisiv pentru reușita acestei proceduri. Se spune că la femeile cu vârsta peste 40 de ani, ratele de succes sunt mai scăzute decât la cele cu vârsta în jur de 35 de ani.