În tot acest timp, la raft, o analiză făcută de specialiști arată că prețurile la produsele finite din carne au crescut cu 30 la sută
Fermierii din România se plâng de faptul că marile magazine îi forțează să scadă prețul la carne, lapte sau ouă. Reprezentanții Asociaăției Crescătorilor și Exportatorior de Bovine dau exemplul cărnii de porc, care la poarta combinatelor zootehnice, prețul a scăzut cu 30 la sută, ajungând la 4.9 lei/kilogram, în timp ce prețul produselor finite care se vând în marile magazine a crescut foarte mult. ” În ultimele 60 de zile, prețul cărnii de porc a scăzut cu circa 30% la poarta fermei. Astăzi fermierii vând cu 4,9 lei/kg la poarta fermei — cu mari presiuni din partea retailerilor pentru noi scăderi de preț! Prețul la carnea de pasăre a scăzut la poarta fermei cu aproximativ 20% în timp ce prețul la carnea de vită se menține stabil, dar cu tendințe de scădere. Pentru sectorul de producție ouă, cererea este foarte mare, dar prețurile au crescut la fermieri cu circa 26%, nu cu 100%, în timp ce laptele și produsele lactate au prețul nemodificat la producător", susțin reprezentanții ACEBOP, pentru Agerpres.