Evenimentul Zilei > Economie > Fermierii pot depune de azi cererile pentru subvenţiile pe 2016
Fermierii pot depune de azi cererile pentru subvenţiile pe 2016

Fermierii pot depune de azi cererile pentru subvenţiile pe 2016

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că astăzi, 01 martie, a început campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2016, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare. Astfel în perioada 01 martie - 16 mai, la centrele judeţene sau locale ale APIA cererile unice de plată se depun fără penalizări.

Cererile unice de plată pot fi depuse şi după data de 16 mai 2016, în termen de 25 de zile calendaristice, cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul, dacă cererea unică de plată ar fi fost depusă până la data de 16 mai, potrivit prevederilor art.13 alin. (1) din Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014 din 11 martie 2014.

Solicitările depuse după data de 10 iunie 2016 nu mai sunt admise la calcul, iar beneficiarului nu i se acordă niciun fel de plată sau de sprijin, se precizează în comunicatul APIA.

Și în Campania 2016, completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic folosind aplicaţia IPA Online.

Finalizarea și închiderea cererii unice de plată în IPA Online se face numai în centrele APIA, în prezenţa funcţionarului APIA responsabil cu primirea cererii, după verificarea acesteia și a mesajelor din controlul parcelelor digitizate, precum și corectarea eventualelor probleme semnalate de către sistemul informatic.

Cererile unice de plată se depun la centrele județene APIA în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mare de 50 hectare teren agricol şi la centrele locale în cazul fermierilor care solicită o suprafaţă mai mică sau egală cu 50 hectare teren agricol.

Fermierii vor depune o singură cerere, chiar dacă deţin suprafeţe de teren în diferite localităţi sau judeţe. Pentru a utiliza timpul pe care APIA l-a rezervat pentru primirea cererii, este necesar ca fermierii să se prezinte la data și ora la care sunt programați. Materialele de informare referitoare la Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2016 sunt disponibile pe site-ul APIA: www.apia.org.ro .

Conform celor mai recente date ale Eurostat, în România sunt înregistrate peste 3,6 milioane ferme agricole, reprezentând mai mult de o treime din numărul total existent la nivelul Uniunii Europene, plasându-ne pe primul loc în rândul statelor membre. Cele mai multe exploataţii sunt de dimensiuni mici. Din 1,27 milioane fermieri, circa 800.000 exploatau suprafeţe între 1 şi 5 hectare.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News