Fermierii, obligati sa cultive dupa vreme

Fermierii, obligati sa cultive dupa vreme

Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remes, le recomanda agricultorilor sa cultive doar cereale avizate de ministerul de resort.

Fermierii vor mai primi subventii si ajutoare pentru culturi doar daca vor folosi soiuri in functie de prognozele meteorologice pe care Ministerul Agriculturii le va realiza semestrial, la recomandarea unor specialisti, a declarat ieri ministrul de resort, Decebal Traian Remes.

Scopul: identificarea soiurilor care rezista la seceta si, cu timpul, inlocuirea soiurilor clasice cultivate in prezent in sudul tarii si in Dobrogea cu unele mai rezistente la perioade cu temperaturi foarte ridicate.

„Daca fermierul se abate de la recomandari, o face pe riscul lui, capata experienta pe banii lui. Statul poate sa-i ceara celui care beneficiaza de sprijin financiar folosirea inteligenta a banului”, a spus Remes.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, ministerul va face publice la fiecare sase luni previziuni meteo despre perioada urmatoare, in functie de care ar trebui sa se orienteze si fermierii atunci cand vor cultiva. Primele astfel de prognoze vor fi facute in luna august.

In Romania, seceta a afectat pana acum peste 60% din culturile agricole infiintate in toamna anului trecut. Ministrul Remes a anuntat ieri ca au fost acordate despagubiri pentru toata suprafata pentru care s-au primit dosare, respectiv 348.000 hectare afectate de seceta. Fermierul poate sa primeasca o despagubire de 600 de lei pentru un hectar de rapita si pana la 750 de lei pentru hectarul de grau si de secara.

Remes zice ca avem grau

Efectele secetei sunt deja vizibile in recolta de grau, care este de 2,6 milioane de tone, de doua ori mai mica decat anul trecut, potrivit datelor centralizate dupa recoltarea a 91% din suprafata.

Cantitatile de grau disponibile pentru acest an, care includ recolta estimata la 3 milioane de tone, stocurile existente si cantitatile de la rezerva de stat, sunt suficiente pentru consumul intern, pentru asigurarea furajelor si insa-mantarile de toamna, potrivit ministrului agriculturii.