Unitatea de cazare a ars din temelii în cea de a doua zi de Crăciun. În urma incendiului, două persoane au fost găsite carbonizate. Totodată, alte 6 sunt în acest moment de negăsit. Înainte de tragedie, complexul era unul dintre cele mai căutate de turiști.
Ferma Dacilor a fost cuprinsă de flăcări marți, 26 decembrie. Unitatea era plină de turiști în momentul izbucnirii incendiului. O parte dintre persoanele aflate în incintă au fost evacuate, iar altele sunt de negăsit. Echipele de intervenție scos din clădire un adult și un copil fără suflare. Înainte de incendiul devastator, complexul turistic din Tohani era unul dintre cele mai căutate din țara noastră.
Ferma Dacilor, afacere de familie
Cornel Dinicu este cel care a pus bazele proiectului turistic. Prahoveanul a achiziționat terenurile localizate pe raza localității Tohani în urmă cu 10 ani. Acesta mărturisit că înainte de a porni lucrările de construcție, suprafața pe care se afla Ferma Dacilor era plină de mărăcini.
„Lăsam mașina în stradă că nu puteam să intrăm în fermă. Și am tot cumpărat, din aproape-n aproape până am ajuns la 40 de hectare. ”, declara patronul complexului în 2022.
Cornel Dinicu a precizat că proiectul inițial a pornit de la ideea de a comercializa produse bio. Treptat, în jurul acestei inițiative s-a concretizat și partea de cazare. Astfel, acesta livra în localitățile din apropiere, dar și în Ploiești și București, produse precum ulei presat la rece, ouă, lapte sau brânzeturi bio.
„Nu era, la vremea respectivă, nimeni să livreze un coș complet: ouă, lapte, brânză, salam, miere, ulei presat de floarea soarelui. Așa că ne-am apucat noi să livrăm coșuri complete cu mâncare bio, cu de toate, ca la supermarket.”, a povestit el.
De la un grajd de animale, la un complex cu 30 de camere
Patronul cunoscutului complex mărturisea că inițiativa a pornit din dorința de a-și aproviziona familia cu alimente de calitate. Odată cu ferma, acesta a achiziționat mai multe animale. Din cauza pierderilor de păsări cauzate de animalele sălbatice din zonă, patronul firmei a decis să schimbe complet planul de afaceri. Astfel, acesta a transformat fostul grajd într-un restaurant.
„Mulți oameni nu realizează că sunt multe de făcut într-o viață și că nu prea avem timp să le facem așa, cu încetinitorul”, spunea el.
Patronul de la Ferma Dacilor se plângea de reacțiile autorităților.
În urma incendiului care a mistuit unitatea de cazare, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Prahova a constatat că pensiunea nu avea autorizație de securitate la incendiu. În urmă cu un an, patronul complexului se plângea de relația cu autoritățile. Acesta susține că Planul Urbanistic Zonal a durat mai bine de 4 ani pentru una dintre unitățile construite de el.
De asemenea, acesta era nemulțumit de puterea energiei electrice din zonă. Patronul unității de cazare mărturisea în 2022 că a depus în urmă cu 10 ani o cerere pentru mărirea puterii de curent. Pentru că nu a găsit ajutor din partea statului, acesta apelat la o soluție de forță majoră, achiziționând în generatoare.
Unitatea de cazare era compusă din 30 de camere: parter, etajul 1 și mansardă.
Proprietarul pensiunii Ferma Dacilor avea în plan să își extindă afacerea. Acesta intenționat să construiască un centru spa precum și o clinică de recuperare medicală.