Evenimentul Zilei > International > Fenomenul „în genunchi în timpul imnului” ia amploare
Fenomenul „în genunchi în timpul imnului” ia amploare

Fenomenul „în genunchi în timpul imnului” ia amploare

Vicepreședintele Mike Pence a părăsit arena pe care se juca un meci de fotbal american, duminică, după ce mai mulți sportivi ai echipei din San Francisco au îngenuncheat în timpul intonării imnului național, în semn de protest.

Trump vs sportivi 

Este un nou gest în disputa creată între administrația Donald Trump și jucătorii din Liga Profesionistă de Fotbal (NFL) pe tema patriotismului și a controverselor legate de „brutalitatea rasistă” a polițiștilor americani.

Fost guvernator al statului Indiana, actual vicepreședinte al SUA, Mike Pence, a dorit să asiste la ceremonia în care se retrăgea unul dintre fotbaliști, Peyton Manning, dar nu a rămas prea mult în zonă. „Am părăsit azi meciul echipei Colts pentru că președintele și cu mine nu vom onora cu prezența niciun eveniment care nu respectă soldații noștri, Drapelul nostru sau Imnul nostru Național”, a scris el pe Twitter imediat după ce a plecat din tribună.

Și Casa Albă a dat publicității o declarație din partea lui Pence, în care a spus că americanii ar trebui să se adune în jurul steagului. „Nu cred că este prea mult să le cerem jucătorilor din NFL să respecte Steagul sau Imnul”.

„Patriotismul ne unește”

De altfel, Trump a cerut proprietarilor de cluburi din liga de fotbal americană să-i concedieze pe jucătorii care nu stau în picioare în timpul imnului și a cerut fanilor să le boicoteze meciurile, în mai multe mesaje pe Twitter tranismise în ultima perioadă.

„Președintele și cu mine nu vom onora un eveniment lipsit de respect față de imnul nostru național.” MIKE PENCE vicepreședinte

Pence și Trump au criticat aceste manifestări, prima oară, în 22 septembrie, în timpul unui miting în Alabama, de susținere a candidatului republican pentru Senat Luther Strange.

„Patriotismul ne unește. Este vorba despre steag, despre respect pentru țară”, a spus Pence.

În replică, mulți atleți profesioniști au ales să îngenuncheze în semn de solidaritate. Alte echipe au adecis să nu intre pe teren în timpul intonării imnului. Controversatul gest a iscat o dezbatere la scară largă în SUA, despre respectul față de steagul național, față de țară, versus dreptul de a protesta față de nedreptățile sociale.