Fenomen unic pe cer. Când și cum poate fi văzut

Sursă foto: Pixabay

O „nouă stea” ar putea apărea pe cerul nopții în orice moment, începând de acum până în luna septembrie, spun specialiștii NASA. Evenimentul astronomic are loc o singură dată în viața, conform sursei citate.

Fenomen  spectaculos pe cer. NASA:„ Se întâmplă o singură dată în viață”

Sursa foto:  Dreamstime.com

Evenimentul este cunoscut sub numele de „nova". Conform sursei citate,  va avea loc în Corona Borealis a Căii Lactee care se află între constelațiile Boarul și Hercule.

În timp ce o supernovă reprezintă moartea explozivă a unei stele masive, nova reprezintăexplozia bruscă și scurtă a unei stele prăbușite, cunoscută sub numele de „pitică albă”.

La fiecare 79 de ani, steaua masivă rece printr-un eveniment exploziv.

Stelele din perechea orbitală sunt suficient de apropiate una de cealaltă încât interacționează violent. Giganta roșie devine din ce în ce mai instabilă în timp, pe măsură ce se încălzește, desprinzându-și straturile exterioare care aterizează sub formă de materie pe steaua pitică albă, explică astronomii NASA.

Cum poate fi văzută noua stea

O nouă planetă misterioasă. Sursa foto: NASA

Evenimentul din Sistemul stelar, situat la 3.000 de ani-lumină de Pământ nu poate fi obserbat cu ochiul liber, ci cu telescopul. În momentul de intensitate maximă, este de așteptat să atingă un nivel de strălucire similar cu cel al stelei Polaris sau Steaua Polară.

Odată ce nova se aprinde, va arăta ca o nouă stea care a apărut pe cer și care va fi vizibilă doar pentru câteva zile fără echipament special și puțin mai mult de o săptămână, dacă folosim un binoclu.  Steaua se va stinge treptat și va dispărea pentru următorii 80 de ani, menționează sursa amintită.

„T Coronae Borealis(n.r. steaua explozivă) a început să se diminueze în martie anul trecut, așa că unii cercetători se așteaptă că va deveni o nova în orice moment, de acum și până în septembrie. Dar incertitudinea momentului în care se va produce este de câteva luni.  Nu putem să estimăm mai precis cu ceea ce știm acum, a subliniat William J Cooke, șeful Biroului pentru Mediile Meteorice de la NASA, citat de CNN.