Un fenomen meteorologic mai puțin obișnuit a fost observat, vineri dimineață, pe Marea Neagră, la Eforie, unde un localnic a surprins pe cer un fuior alb de nori care se apropia de țărm, despre care meteorologii spun că a fost un început de trombă marină.
Examinat de specialiștii Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, fenomenul meteorologic de la Eforie, observat la mare înălțime și departe de țărm, spun că, deși pare spectaculos, nu este periculos. „Este un fenomen de mică anvergură. În anii trecuți, noi am avut trombe adevărate, la Vama Veche, Eforie, Gura Portiței. Acesta a fost doar un început timid de trombă marină”, a declarat Marius Coțofan, directorul Centrului Meteorologic Regional Dobrogea.
Șeful Biroului Prognoză, Mirabela Stamate, a explicat, la rândul ei, că o trombă marină se produce în momentul în care vârtejul coboară până la suprafața apei și începe să antreneze particule de apă în mișcare ascendentă. „Practic, aspiră apa. Fuiorul de nori ajunge până la nivelul apei și reușește să antreneze ceva în mișcare vertical ascendentă, ceea ce nu e cazul acum”.
Specialista a făcut chiar referire la cronicile lui Dimitrie Cantemir în care se vorbea de ploile cu broaște și cu pești: „ Așa se explică, pentru că în momentul în care se produce o astfel de trombă, în adevăratul sens al cuvântului, și mișcarea aceea este puternică, poate să sugă apa de la luciul de apă, iar când se termină mișcarea, practic curge, plouă, cu ce s-a antrenat”.
Tromba marină este ca o tornadă care se produce pe uscat, care antrenează, în mișcare verticală, praf și obiecte de la suprafața solului. „Așa ar trebui să fie și o trombă marină. Numai că în cazul acestor trombe curge apă și, eventual, ambarcațiuni ușoare, dacă este foarte puternică”, explică Mirabela Stamate.
Trombele marine se formează în cazul în care atmosfera este instabilă, cum a fost vineri la Eforie, care favorizează mișcările pe verticală, în sus. Potrivit Mirabelei Stamate, există anumite tipuri de nori în care există mișcarea aceasta rotațională.
În plus, Centrul Meteorologic Regional Dobrogea dispune de radare care transmite semnale prin care se anunță fenomenele meteo extreme. „Când este vorba despre o tornadă ceva mai serioasă, radarul ne avertizează că acolo se poate întâmpla ceva de genul acesta. Astăzi nu a fost vreun semnal care să ne pună nouă semne de întrebare”, spune Mirabela Stamate.
Ultima tornadă spectaculoasă a fost anul trecut, în Bărăgan, când din cauza forței uriașe, un autobuz plin cu pasageri s-a răsturnat, fiind împins pe câmp. Fuiorul a atins suprafața solului, antrenând cantități impresionante de praf, distrugând culturi și răsturnând autobuzul cu oameni.
(Foto-Captura Video)