Un fenomen rar și spectaculos s-a petrecut în această dimineață pe malul Dunării la Galaţi, când fluviul părea că dă în clocot. „Fierbe Dunărea”.
Fenomenul care apare foarte rar și în special toamna sau primăvară se produce din cauza diferențelor de temperatură aer-apă. Marinarii spun că „Dunărea fierbe”.
În zorii zilei, temperatura apei era de 18 - 19 grade, în timp ce în aer nu erau mai mult de 7-8 grade.
Această diferența a făcut că la suprafață apei să se ridice o masă de vapori, care a creat un peisaj de basm. Spectacolul s-a încheiat după, după câteva zeci de minute, o dată cu încălzirea uşoară a vremii, scrie Monitorul de Galați.
Această așa-zisă fierbere a Dunării nu a afectat în niciun fel navigația, pentru că toate ambarcațiunile sunt dotate cu radare care le permit să navigheze în condiții de siguranță chiar și atunci când vizibilitatea este redusă.
Specialiștii spun că, fenomenul de „fierbere„ se produce și din cauza faptului că apa este foarte scăzută.
Gălăţenii se declară încântați de imaginile de pe fluviu, deși sunt obişnuiţi să vadă astfel de fenomene pe Dunăre. „Sunt aburii, condensul, apa este caldă, aerul nu. Pentru pentru cineva străin care nu a mai văzut fenomenul este ciudat, dar eu sunt de aici. Este ceva natural pentru mine, pentru o persoană străină nu. Pot zice că este frumos, dar totodată este şi un pic înfricoşător”, a spus unul dintre gălățenii aflați pe faleza Dunării pe timpul desfășurării rarului fenomen.
Mai multe persoane care au surprins cum „fierbe Dunărea” au postat fabuloasele imagini pe internet.
Navigatorii spun că acest mod de „fierbere a Dunării” are loc de două, trei ori pe an, în special toamna și iarna.
Fenomenul nu reprezintă un pericol pentru navigație, iar autoritățile fluviale nu au fost nevoite să ia măsuri speciale.