Evenimentul Zilei > Vremea > Fenomen rar în România! Anti-ciclonul est-european se întâlnește cu Vortexul polar
Fenomen rar în România! Anti-ciclonul est-european se întâlnește cu Vortexul polar

Fenomen rar în România! Anti-ciclonul est-european se întâlnește cu Vortexul polar

România se va confrunta cu un fenomen rar în preajma Crăciunului, atunci când țara va fi lovită de anticiclonul est-european.

Meteorologii spun că vor fi înregistrate temperaturi cu mult mai scăzute, dar și precipitații mixte, în aproape toate regiunile țării noastre. De asemenea, meteorologii au anunțat și care sunt șansele ca de Crăciun și de Revelion, să existe zăpadă.

Anticiclonul est-european, care se extinde deasupra sud-estului Europei şi într-o oarecare măsură, ciclonii mediteraneeni, își vor face simțită prezența și în țara noastră. Specialiștii ANM anunță că temperatura aerului va marca o scădere, în medie, cu 4-6 grade Celsius, față de ultima lună a toamnei.

Nici de Crăciun, nici de Revelion nu există șanse să ningă

Cu toate acestea, pe 31 decembrie ar putea fi șanse minime de ninsoare, dar sunt foarte slabe. „Șansele unui Crăciun cu zăpadă la nivelul întregii Românii sunt de 0%. Nu trec de un 10 – 15% nici măcar în zonele montane.

Tiparul circulației atmosferice din aceste zile se va păstra foarte mult timp iar în ceea ce privește un posibil eveniment major la nivelul stratosferei (SSW), până la acest moment nu avem parte de niciun semnal care să bucure”, anunță prognoza ANM.