Ploaia îngheţată s-a abătut asupra Vladivostokului şi a împrejurimilor sale și a dus la depunerea unui strat de până la 12 milimetri de gheaţă pe cabluri şi arbori, numeroşi dintre ei prăbuşindu-se sub greutatea gheţii.
Circa 150.000 de persoane au rămas vineri fără apă curentă şi electricitate într-o regiune din Extremul Orient Rus şi în capitala acestuia, Vladivostok, în urma producerii unui fenomen sever de ploaie îngheţată care a dus la depunerea unui strat gros de gheaţă pe obiectele de infrastructură şi peisaj, informează AFP.
Autorităţile ţinutului Primorie au declarat ''stare de urgenţă'' şi, potrivit vicepremierului regiunii, Elena Parhomenko, ''situaţia aprovizionării cu electricitate rămâne foarte dificilă. Ar putea fi nevoie de mai multe zile pentru repararea pagubelor'', a declarat aceasta.
Ploaia îngheţată care s-a abătut asupra Vladivostokului şi a împrejurimilor sale a dus al depunerea unui strat de până la 12 milimetri de gheaţă pe cabluri şi arbori, numeroşi dintre ei prăbuşindu-se sub greutatea gheţii. În imaginile difuzate de autorităţi şi pe reţelele de socializare apar automobile, semne de circulaţie şi alte elemente de infrastructură urbană care arată de parcă ar fi fost congelate. ''Nu ne-am mai confruntat cu un astfel de fenomen în ultimii 30 de ani în regiunea Primorie'', a comentat într-un comunicat responsabilul regional al serviciilor de meteorologie ruse, Boris Kubai, care speră ca vremea însorită aşteptată sâmbătă să provoace dezgheţul.
Vremea se schimbă și în România
O nouă informare meteo de ploi, ninsori şi vânt puternic va fi valabilă începând de vineri după-amiaza până sâmbătă seara, în cea mai mare parte a țării, informează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM). Potrivit meteorologilor, în intervalul 20 noiembrie, ora 12:00 – 21 noiembrie, ora 17:00, aria precipitaţiilor va cuprinde cea mai mare parte a ţării, începând cu regiunile nord-vestice, iar cantităţile de apă vor depăşi pe arii restrânse 15 – 20 litri/mp.
În toate zonele de munte, treptat vor predomina ninsorile şi se va depune strat de zăpadă, posibil mai consistent în Carpaţii Meridionali. Precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare se vor semnala şi în Transilvania şi local în zonele de deal din Moldova, Muntenia şi Oltenia. Vântul se va intensifica în majoritatea regiunilor, în general, cu viteze de 40 – 50 km/h, iar la munte, în special în zona înaltă, rafalele vor depăşi temporar 60 – 70 km/h, viscolind ninsoarea.
La finalul săptămânii vremea va deveni rece pentru această dată, cu temperaturi minime negative în toate regiunile.