Cer în flăcări. Fenomen meteo spectaculos observat la Cluj

Sursa foto: Stiri de Cluj

Fenomen meteo spectaculos, observat zilele acestea pe cerul mai multor localități din județul Cluj. Cunoscut și drept curcubeu de foc, acesta apare doar atunci când sunt întrunite anumite condiții climatice.

Un astfel de eveniment, precum fenomenul văzut pe cerul județului Cluj, se produce foarte rar. Unii îl numesc curcubeu de foc datorită spectaculozității sale. În termeni meteorologici este definit ca „arcuri circumorizontale”.

Cer de foc în Nepal Sursa foto: Wikipedia

Fenomen meteo spectaculos

Un astfel de eveniment a fost surprins, în fotografii, anul trecut în China. Acum s-a produs și în România, fiind observat din mai multe localități din județul Cluj. Meteorologii au o explicație pentru acest fenomen meteo spectaculos. Ei spun că se poate realiza doar în anumite condiții climatologice. Drept urmare, spun ei, se produce foarte rar.

Specialiștii au o definiție pentru ceea ce i-a uimit pe observatorii care au sesizat și au fotografiat acest curcubeu de foc. Ei vorbesc despre „arcuri circumorizontale”.

Acest fenomen meteo spectaculos apare, uneori, când cristalele de gheață din norii cirrostratus sau cirrus funcționează ca niște mici prisme plutitoare. Acestea refractează lumina solară în spectrul de culori. În cazul curcubeului, lumina se refractă prin moleculele de apă și de aceea apare, de regulă, după ploaie. În cazul „arcurilor circumorizontale”, vorbim despre cristale de gheață.

fenomenul observat la Kennedy Space Center, Florida Sursa foto: Wikipedia

În ce condiții apare evenimentul

Acest fenomen meteo nu poate fi provocat artificial, precizează specialiștii în meteorologie. Deci, concluzionează ei, intervenția omului este exclusă Totul ține de condițiile macro-meteorologice perfecte care permit formarea fenomenului spectaculos.

Astfel, spun meteorologii, este nevoie de întrunirea mai multor condiții climatice. În primul rând, pe cer trebuie să existe nori cirrus sau cirrostratus. În al doilea rând, soarele trebuie să fie la o înălțime foarte mare, la o înclinație de cel puțin 58 de grade deasupra orizontului.

Însă aceste condiții sunt insuficiente. Este nevoie ca cristalele de gheață hexagonale din interiorul norilor să fie aliniate orizontal. Doar așa lumina soarelui se poate refracta într-un mod colectiv similar.

Melun, France Sursa foto: Wikipedia

Explicația pentru acest fenomen meteo

Atunci când lumina intră printr-o fațetă laterală verticală a unui cristal de gheață și iese prin cea inferioară, se refractă așa cum se întâmplă într-o prismă. Când cristalele unui nor cirrus sunt aliniate exact cum trebuie, întreaga secțiune se luminează într-un spectru de culori, arată specialiștii citați de National Geographic.

Fenomenul este similar norilor irizați, cunoscut și drept „nori curcubeu”. Acest tip de fenomen meteo se formează în vârful norilor cumulus după furtuni.

Norii curcubeu apar când aerul este împins rapid în sus, ceea ce face să se răcească și să se extindă. Apoi, vaporii de apă conținuți se condensează și acționează ca niște prisme, formând un curcubeu deasupra norului cumulus.