Fenomen bizar în România. Lovește crunt în tinerele generații. Nimeni nu e pregătit pentru acest pericol

Sursa foto: Syda Productions | Dreamstime.com

Un fenomen îngrijorător ia amploare în țara noastră, amplificat de închiderea școlilor în timpul pandemiei și introducerea sistemului de învățământ online.

Din ce în ce mai mulți părinți au decis, în ultima vreme, să-și retragă copiii de la școală. Numărul solicitărilor formulate către directorii de școli și inspectoratele școlare este în creștere. Iar conform informațiilor, în general, este vorba de familii din zona cultelor religioase, neoprotestante.

Fenomenul este vizibil la nivelul întregii țări, unde mulți părinți optează pentru sistemul de homeschooling.

Cadrele didactice devin din ce în ce mai îngrijorate de extinderea acestui fenomen, mai ales că nu există garanții că acești elevi nu vor abandona școala.

În Suceava, dar și în Botoșani, acest fenomen, al retragerii copiilor de la școală a luat o amploare foarte mare. În județul Botoșani au fost retrași, în acest an școlar, nouă elevi de gimnaziu.

Conducerea Inspectoratului Școlar Județean din Botoșani atrage atenția asupra situației.

sursa foto. botosaneanul.ro

Pericolul retragerii elevilor de la școală

Ada Macovei, inspector școlar general IȘJ Botoșani, susține că acei copii care preferă să învețe de acasă, ar putea avea de suferit în viitor. Ea le-a prezentat situația directorilor de școli în cadrul unei întâlniri.

„Fenomenul a căpătat amploare în țară în timpul pandemiei și noi avem (…) câteva cazuri și vreau să fiți foarte atenți repet la monitorizarea situațiilor de risc, de abandon. Pentru că de acolo o să vedeți că acel copil a fost retras de părinți de la școală și înscris la o fundație, la o instituție mai mult sau mai puțin constituită, dar care nu are nicio legătură cu sistemul de învățământ autorizat, acreditat și recunoscut de Ministerul Educației”, a declarat Ada Macovei la o întâlnire cu directorii de școli din Botoșani, conform publicației botosaneanul.ro.

În opinia dascălilor, părinții care iau astfel de decizii sunt de multe ori păcăliți deoarece sistemul de învățat acasă, homeschooling, nu este reglementat legal. Elevii retrași de la ore rămân mai întâi cu situația neîncheiată, iar apoi sunt trecuți la categoria celor care au abandonat școala.

„Nu poate un părinte să-și țină un copil acasă, să-l învețe el oricât de bine pregătit și oricâte doctorate ar avea și câte studii ar avea pentru că nu există reglementare legală”, a subliniat Ada Macovei.