Consumul zilnic de alimente procesate. Riscurile la care se supun femeile

Sursa foto: Arhiva EVZ

Femeile care consumă în mod regulat alimente ultraprocesate (UPF) au un risc mai mare de a dezvolta o boală autoimună, potrivit unul nou studiu.

În acestui studiu, femeile cu o dietă bogată în aceste alimente ultraprocesate sunt cu 56% mai susceptibile de a contracta lupus. O boală autoimunitară care duce la dureri articulare, erupții cutanate și oboseală.

Echilibru în toate

De asemenea, cei care consumă în mod regulat băuturi îndulcite artificial prezintă cu 45 % mai multe șanse de dezvolta această afecțiune.

Studiul, realizat de cercetători de la Universitatea Harvard din SUA, a constatat, de asemenea, că nu există nicio legătură între obezitate și lupus.

UPF-urile - cum ar fi mâncărurile gata preparate, înghețata și unele alimente congelate - au fost anterior legate de o serie de boli care pun viața în pericol, inclusiv cancer, Alzheimer și bolile de inimă.

Lupusul eritematos este o afecțiune pe termen lung în care sistemul imunitar atacă în mod eronat țesuturile sănătoase din organism.

Studiile au arătat că aproximativ una din 1 000 de persoane din Regatul Unit suferă de lupus. 90 % dintre bolnavi sunt femei.

Atenție la lupus

Deși cauzele contractării lupusului nu sunt pe deplin cunoscute. Acesta a fost asociat anterior cu infecțiile virale. Dar și cu anumite medicamente, lumina soarelui și menopauza.

Dar studiul de la Harvard sugerează că ar putea exista o corelație între boală și consumul de alimente care conțin coloranți artificiali, îndulcitori și conservanți.

"Alimentele ultraprocesate pot fi unul dintre factorii de risc (pentru lupus). Dar este probabil să existe și alți factori care pot fi mai importanți", a explicat el, citat de Daily Mirror..

”Persoanele cu un consum ridicat de grăsimi și zahăr sunt mai susceptibile de a avea multe afecțiuni. Ele sunt deja mai puțin sănătoase. Iar acesta poate fi unul dintre motivele pentru care acest grup de femei dezvoltă lupus".