Femeia câştigă mai bine. Cum reacţionează el?

Deşi se spune că un bărbat nu poate să câştige atâţia bani cât poate să cheltuiască o femeie, există situaţii tot mai dese în care soţia este cea care câştigă mai mult. În România, tot mai numeroase femei câştigă bine şi de multe ori chiar mai bine decât partenerii lor.

Ioana (40 de ani) şi Sebastian (45 de ani) formează un cuplu de şapte ani şi sunt căsătoriţi de cinci. Au o fetiţă în vârstă de 2 ani. În familia lor, cea mai mare parte a veniturilor sunt realizate de Ioana, care lucrează în domeniul imobiliar. Sebastian munceşte la un cabinet de masaj, dar veniturile pe care el le obţine sunt mici în comparaţie cu cele ale soţiei. Acest lucru nu le-a afectat însă căsnicia. Cazul lor nu este însă singurul de acest gen. În România, tot mai multe femei câştigă bine şi, de multe ori, chiar mai bine decât partenerii lor.

Emanciparea femeii Deşi în prezent statisticile arată că femeile câştigă mai puţin decât bărbaţii, sociologul Mircea Kivu consideră că „tendinţa va fi ca diferenţa dintre venituri între sexe să scadă, iar situaţiile în care femeia va avea un venit mai mare decât bărbatul să crească“.

Acest lucru se întâmplă deja în Statele Unite, dar şi în multe dintre ţările europene dezvoltate economic.

„În Occident, lucrurile au un cu totul alt mod de a se desfăşura. Valorile sunt altele, munca e distribuită într-un cu totul alt mod decât în România. Femeile sunt orientate spre domenii unde câştigurile sunt mult mai mari“, apreciază psihologul Adriana Dragoş. Ea spune că femeile care câştigă bine lucrează în domeniul IT, dar şi în cel bancar. Şi în România a început să se simtă o schimbare în ceea ce priveşte rolul femeii în societate. „Un proces de emancipare există. Sunt mai multe femei de carieră, unele în competiţie cu bărbaţii. S-au schimbat destul de multe“, mai adaugă sociologul Mircea Kivu. Cu toate acestea, psihologii consideră că femeile nu vor neapărat carieră, ci să întreprindă ceva care să le împlinească. „Dorinţa de a face carieră compensează alte lipsuri“, completează psihologul Adriana Dragoş.   Puterea banului

Într-o relaţie de cuplu, banii contează, dar nu sunt un factor determinant, spun specialiştii. Deşi consideră că banul face lumea să meargă, ei spun că nu este normal ca partea financiară să fie singurul criteriu după care apreciem sau nu o persoană. „Într-un cuplu echilibrat, retribuţia nu are nicio influenţă. Când nu se întâmplă în acest mod, înseamnă că sunt mici probleme“, susţine Adriana Dragoş.   Există însă cupluri care se destramă sau ajung într-o situaţie de criză datorită lipsei banilor. „Când nivelul de trai este scăzut, e normal ca într-un fel sau altul să apară dorinţa de a ne asigura viaţa. Când nu poţi să faci asta, te cerţi. Apare impresia că cel de lângă tine nu munceşte la fel de mult ca tine pentru ca lucrurile să meargă bine“, mai adaugă psihologul. Pericolul îl reprezintă erodarea relaţiei şi crearea unui cerc vicios, spune Dragoş. „Degeaba discut în contradictoriu, dacă nu am şi o soluţie viabilă, pertinentă, care să mă ajute să depăşesc impasul. Dacă nu am o soluţie, aceste discuţii tocesc afectiv o relaţie. Se ajunge la răceală, la indiferenţă“. Societate tradiţională

Pe de altă parte, în România gradul de dezvoltare economică depinde de la o regiune la alta. „Sunt diferenţe mari de la oraş la sat şi de la o regiune la alta. În zonele în care modernitatea a pătruns, diferenţa dintre roluri este mai mică şi nu mai este reglată de societatea tradiţională“, spune Kivu.

Totuşi, deşi aceste tendinţe de schimbare a rolului partenerilor în cuplu există şi la noi, societatea românească este, în mare parte, tradiţională. „Încă nu au pierdut legătura cu familia tradiţională, n-au trecut decât 18 ani de la Revoluţie, iar mentalitatea se schimbă în timp“, conchide Adriana Dragoş.

TENDINŢĂ. Femeile îşi doresc din ce în ce mai mult o carieră de succes

CIFRELE VORBESC

50% dintre femei susţin că partenerii lor sunt generoşi atunci când vine vorba de bani

Conform sondajului Elle/MSNBC, 16% dintre femeile care asigură principala sursă de venit în familie consideră că bărbaţii ar trebui să deţină acest rol. > 11% dintre femei susţin că salariul mai mare al partenerului de viaţă le permite să aibă un loc de muncă ce le place, să aibă slujbe cu program flexibil şi care implică mai puţin stres. > Una din cinci femei spune că aduce în casă mai mulţi bani decât partenerul ei. > Bărbaţii care au fost crescuţi de femei de carieră sunt mai puţin dispuşi să se aştepte ca o femeie să plătească nota la o întâlnire (67% versus 61%, în cazul bărbaţilor crescuţi de femei casnice). De asemenea, şansa ca ei să se întâlnească cu o persoană care doreşte să fie întreţinută scade (46% faţă de 41%). > Unul din trei bărbaţi şi 27% dintre femei sunt stresaţi din cauza banilor şi au o relaţie nefericită. > O femeie din şase crede că ar avea mai multă autoritate într-o relaţie dacă ar câştiga mai mult. „Înainte aveam salarii egale, până am devenit mamă şi am fost nevoită să stau cu copilul acasă. Acum trebuie să-i dau socoteală soţului meu pentru fiecare ban pe care îl cheltuiesc“, povesteşte o femeie de 29 de ani.

> O femeie din patru şi un bărbat din cinci spun că, dacă banii n-ar fi un factor important, şi-ar părăsi partenerul. „Dacă aş câştiga mai mult, aş avea mai multe pârghii. El ştie că nu pot, aşa că nu are nicio motivaţie să mă facă fericită“, spune o femeie de 31 de ani. > 50% dintre femei susţin că partenerii lor sunt generoşi atunci când vine vorba de bani, în timp ce 31% dintre bărbaţi cred acelaşi lucru despre soţiile sau iubitele lor. > Unul din trei cupluri logodite nu a discutat înainte de căsătorie cum vor proceda cu finanţele atunci când se vor căsători sau se vor muta împreună. > Trei bărbaţi din patru se simt vinovaţi dacă nu plătesc la prima întâlnire, iar 40% dintre femei sunt deranjate dacă aceştia le acceptă banii.

> „Nu-mi respect soţul pentru că nu aduce în casă la fel de mulţi bani ca mine. Cred că ar trebui să am mai multe de spus în deciziile financiare, dar el nu este dispus să-mi permită să fac acest lucru“, susţine o femeie de 38 de ani, chestionată în sondajul Elle/MSNBC, În schimb, o tânără de 26 de ani declară: „Nu mă simt bine atunci când primesc cadouri sau îi las pe alţii să plătească pentru mine. Mă tem că aşteaptă ceva în schimb sau încearcă să-mi cumpere afecţiunea.“

  VEDETE Femei celebre, principala sursă de venit în casă > Gwen Stefani şi Gavin Rossdale > Katherine Heigl şi Josh Kelly > Drew Barrymore şi Justin Long > Julia Roberts şi Danny Moder > Courteney Cox şi David Arquette > Madonna şi Guy Ritchie > Halle Berry şi Gabriel Aubrey > Christina Aguilera şi Jordan Bratman

Sursa: Elle/MSNBC TENDINŢĂ   „Bărbaţii caută parteneri, nu vor să domine“ Un sondaj recent, denumit „Bani, sex şi dragoste“, realizat de revista „Elle“ şi MSNBC pe un eşantion de 74.000 de persoane, a scos la iveală faptul că bărbaţii nu ar fi deranjaţi dacă partenera lor ar câştiga mai mulţi bani decât ei.Mai mult, ei par fericiţi să împartă rolul de câştigător al existenţei şi doar 12% dintre cei chestionaţi s-au declarat reticenţi faţă de acest aspect.   „Este dificil pentru amândoi“

Stephanie Coontz, director de cercetare pentru Consiliul Familiilor Contemporane, crede că acest fapt reprezintă „o schimbare totală în ceea ce priveşte rolul partenerilor în relaţie“. Cu toate acestea, 30% dintre femeile care câştigă mai mult decât soţii lor se plâng că inversarea rolului tradiţional nu este întotdeauna uşoară.

„Este greu, atât pentru mine, cât şi pentru soţul meu, să acceptăm ideea că eu aduc cei mai mulţi bani în casă. Cred că este dificil pentru amândoi să nu urmăm roluri tradiţionale“, mărturiseşte o femeie de 31 de ani care câştigă dublu faţă de soţul ei, citată de MSNBC.

Rezultatele sondajului mai arată că 35% dintre bărbaţi şi 40% dintre femei consideră principalul beneficiu, atunci când soţul sau soţia munceşte, faptul că scapă de povara de a întreţine singur familia. Din cei 25% de bărbaţi chestionaţi, 40% dintre ei şi-ar dori ca soţia lor să-şi ia o slujbă.

Majoritatea cuplurilor chestionate nu sunt de părere că cel care aduce mai mulţi bani în casă nu ar trebui să aibă mai multe de spus în ceea ce priveşte deciziile financiare. „Cred că bărbaţii caută parteneri, nu să domine“, susţine Janet Lever, sociolog la Universitatea de Stat din California.

EVOLUŢIE. Modelul femeii casnice, dependentă de veniturile soţului, pierde teren în societatea modernă Iritaţi de o soţie plictisitoare  „Cred că astăzi, mai mult ca niciodată, bărbaţii şi femeile vor să fie mai degrabă prieteni decât să urmeze rolurile tradiţionale“, adaugă Stephanie Coontz. Ea mai spune că o mare parte dintre bărbaţi nu vor să fie aşteptaţi acasă de o persoană care nu îi stimulează intelectual şi sunt iritaţi de „o soţie care este fie plictisită, fie plictisitoare“.

Din cei aproximativ 75% dintre bărbaţii ale căror neveste sunt casnice, numai 5% dintre ei şi-ar dori ca ea să stea acasă, relevă MSNBC. În ceea ce priveşte muncile casnice, peste 40% dintre femei spun că fac mai mult decât gospodărie, iar 29% dintre bărbaţi sunt de acord să le ajute.

„Egoul masculin, perceput drept cap al familiei, pare să se diminueze, ajungând pe punctul de a dispărea. Totuşi, bărbaţii se feresc de implicarea în treburi casnice“, este de părere Rosanna Hertz, unul dintre cercetătorii implicaţi în realizarea sondajului. Modalităţi de plată

Femeile sunt plătite, în medie, cu 14% mai puţin decât bărbaţii pentru aceeaşi muncă prestată, conform unui raport publicat de International Trade Union Confederation.

Conform aceluiaşi studiu, diferenţa de plată în detrimentul femeilor este de 16% în SUA şi chiar de 33% în ţări precum China, Japonia sau Coreea de Sud.

Motivul principal: maternitatea. Mai mult, unele femei muncesc mai mult decât şi-ar dori datorită noilor realităţi economice. Totodată, sondajul a arătat că 19% dintre femei ar munci mai puţin dacă partenerul ar avea un salariu mai mare, comparativ cu 7% dintre bărbaţi.

ASPIRAŢII. Ascensiunea pe plan social şi profesional este un obiectiv normal pentru femeia modernă