Nalan Oral, o activista turcă pentru drepturile omului, a făcut 17 zile de pușcărie în România. Refugiată în Belgia de cinci ani, ea a fost reținută de polițiștii de frontieră arădeni, în timp ce intra în România pentru a merge în vacanță la Varna.
Pe numele femeii exista, de anul trecut, o „alertă roșie” de terorism în sistemul Interpol, ca urmare a unei condamnări în Turcia. Nici poliția internațională și nici polițiștii români de frontieră nu au ținut cont că Nalan e refugiat politic. Ea are 38 de ani, trăiește la Bruxelles, merge la facultate (studiază informatica), își crește fiica născută în timpul detenției din Turcia, are un partener și, anul viitor, urmează să obțină cetățenia belgiană. Dacă nu cumva autoritățile române vor decide să o extrădeze Turciei.
Activista a fost reţinută în vama Nădlac pe 8 iulie. Atestatul de refugiat emis de o țară UE nu a contat în fața polițiștilor români. „Sentinţa de condamnare a activistei turce la 30 de ani de închisoare pentru terorism este pusă la îndoială de un stat membru UE, și anume de Belgia, țară ce i-a acordat lui Nalan Oral statut de refugiat politic din septembrie 2012, tocmai din cauza persecuțiilor din țara sa”, atrage atenția avocatul Bogdan Burdea.
„Teroristă” cu atestat de refugiat
Polițiștii de frontieră au uitat să comunice instanței că Nalan Oral era refugiat și că se legitimează cu un atestat emis de Regatul Belgiei. În sistemul Intrerpol, din 2016, pe numele ei exista o „notiță roșie” legată de condamnarea la 30 de ani de pușcărie pentru așa-zise fapte de terorism comise în Turcia. „O invenție”, spune Nalan. Ea e de origine kurdă şi a fost acuzată de regimul de la Ankara de susţinere a PKK. A făcut trei ani pușcărie, gravidă, a născut în detenție, iar după eliberare a mai fost arestată de trei ori. Așa s-a decis să fugă. Femeia le-a dovedit belgienilor că a fost victima unei înscenări şi că, în timp ce era în detenţie, autorităţile turce i-au „plantat” și „găsit” acasă arme şi muniţie, probe în baza cărora au condamnat-o anul trecut. Săptămâna trecută, cei de la Interpol au ridicat notița și au notificat justiția timișoreană că refugiata nu mai este urmărită, iar Curtea de Apel Timişoara a decis punerea în libertate a activistei.
Procuror: „Formulăm contestație”
Nalan Oral nu a putut fi eliberată deoarece procurorul a formulat contestație, pur formal. Astfel a mai petrecut după gratii cinci zile. Ieri, femeia a fost dusă la București, sub escortă, la Înalta Curte, unde s-a judecat contestația la măsura arestului preventiv. Înainte de începerea ședinței, procurorul a retras contestația, moment în care decizia de eliberare a activistei pronunțată din 20 iulie de Curtea de Apel rămânea singura validă. Ea a fost adusă înapoi la Timișoara și eliberată. Coșmarul românesc nu se încheie. Deși a fost reținută fără drept, autoritățile turce fac acum demersuri pentru a obține extrădarea refugiatei. „Pe 31 iulie se va judeca fondul cauzei, și anume cererea de extrădare din partea autorităților turce”, a mai precizat avocatul Bogdan Burdea.