Femei terorizate care ar scăpa de soţi prin noua lege

Prin ordinul de restricţie, soţii violenţi n-ar mai putea ajunge în apropierea victimelor. Dacă o fac, sunt reţinuţi.

Bătăuşii de neveste pot fi reţinuţi de poliţie în momentul în care ar încerca să-şi împace soţia (sau concubina), deoarece ar încălca eventualul ordin de restricţie, element nou apărut după promolgarea noii forme a Legii pentru combaterea violenţei în familie.

Anul trecut, Maria C., în vârstă de 40 de ani, a fost bătută de soţul ei, Ioan C. Acesta a lovit-o de mai multe ori cu pumnii. N-a mai suportat. A doua zi a mers la poliţie, de unde a fost îndemnată să-şi obţină un certificat medico-legal, dar şi să ceară ajutorul Direcţiei Pentru Protecţie Socială. De 14 zile de îngrijiri medicale au decis legiştii că avea nevoie femeia. Nu a vrut să se interneze. A suportat durerile şi, împreună cu cei doi copii ai săi, s-a adăpostit în centrul special creat al direcţiei amintite, unde a stat vreme de trei luni. Până la urmă nu a mai depus plângere penală. Soţul a căutat-o la centru şi s-a rugat de ea să nu-l dea pe mâna poliţiei.

Nu la fel s-a terminat însă un alt caz. O femeie de 42 de ani, mamă a opt copii minori, a cerut ajutorul autorităţilor după ce soţul o bătuse de mai multe ori. S-a pus problema divorţului, dar pentru că victima este de religie penticostală, pastorul bisericii sale nici nu a vrut să audă. Mai mult, din cauza convingerilor religioase, femeia s-a întors acasă.

Şefa Biroului de Intervenţie în Regim de Urgenţă din cadrul Direcţiei pentru Protecţie Socială Hunedoara, Elena Olari, spune că în multe cazuri se manifestă un cerc vicios, care nu este încurajat doar de convingerile religioase: "Victima este cazată la noi în centru, soţul sau concubinul vine şi-şi cere iertare, face pe sfântul, promite că nu va mai repeta greşeală, victima se întoarce acasă, iar, după o vreme, ne trezim cu ea, din nou, la noi la centru".

"Soţul vine şi-şi cere iertare, femeia se întoarce acasă şi după o vreme iar vine la centru.“ Elena Olari, Şefa Biroului de Intervenţie în Regim de Urgenţă

STUDIU APLICAT

Cum s-ar fi procedat prin noua lege în aceste cazuri de violenţă

  • Pasul 1 – la 112, victima ar fi sesizat poliţia care i-ar fi asigurat cazarea într-un centru special, dacă nu dispunea de altă variantă.
  • Pasul 2 – victima ar fi putut să ceară în instanţă emiterea unui ordin de protecţie şi a unui ordin de restricţie.
  • Pasul 3 - varianta 1 - În cel mult trei zile, instanţa ar fi emis un ordin de protecţie, conform căruia agresorul ar fi trebuit să părăsească domiciliul, să plătească cheltuielile de judecată şi cele de adăpostire. Dacă vreuna dintre victime ar fi fost internată, la această pedeapsă s-ar fi adăugat şi 250 de lei pentru fiecare zi de spitalizare.
  • Pasul 3 – varianta 2 - În cel mult 24 de ore, instanţa ar fi emis şi un ordin de restricţie, prin care agresorul nu ar fi avut voie să se apropie la mai puţin de 200 de metri de victimă, de locuinţa sau de locul de muncă al acesteia, şi nici să ia legătura cu aceasta, sub nicio formă.
  • Pasul 4 – În momentul în care poliţia ar fi constatat că cei doi bărbaţi iau legătura cu victimele, deşi pe numele lor există ordine de restricţie, ar fi trebuit să–i reţină, apoi să-i prezinte instanţei cu propunere de arestare preventivă. În paralel se desfăşoară ancheta penală, autorii riscând de la amendă penală până la 5 ani de închisoare.

Citiți și:

  • Victimele violenţelor în familie pot cere ordin de restricţie
  • Legea care ar fi salvat viaţa Florinei Vlădan e promulgată