Femei celebre pe divan

Femei celebre pe divan

PSIHANALIZATE. Dive printre care Maria Callas, Virginia Woolf, Marlene Dietrich, Édith Piaf, Jackie Kennedy, Lady Diana sunt câteva dintre femeile celebre care au avut probleme grave afective, analizate de psihologi.

Publicul e un monstru. Nu mai am chef să cânt. Vreau să trăiesc ca orice femeie de rând”, declara Maria Callas (1923-1977), când avea 37 de ani. Callas a fost o femeie redusă la tăcere: zgârcită în confidenţe, n-a fost niciodată în viaţa ei acea îndrăgostită pasională pe care o interpreta atât de bine pe scenă, spune autoarea Catherine Siguret, în „Femei celebre pe divan”, editat de Curtea Veche.

Dar şi alte femei celebre, care au marcat secolul al XX-lea prin frumuseţea, talentul, gândirea şi personalitatea lor - Colette, Virginia Woolf, Marlene Dietrich, Josephine Baker, Simone de Beauvoir, Édith Piaf, Jackie Kennedy, Dalida, Françoise Sagan, Lady Diana, protagonistele cărţii de faţă alături de Maria Callas -, au trăit drame profunde care le-au marcat existenţa. Dive analizate psihanalitic

Un spre zece psihanalişti, psihiatri şi psihologi analizează în „Femei celebre pe divan” destinul acestor femei de excep - ţie, decupând din acesta frânturi mai puţin cunoscute şi oferind cititorului o perspectivă inedită asupra conflictelor lor intime şi a vieţilor private zbuciumate. Reconstituirea în manieră jurnalistică a biografiilor se împleteşte cu analiza psihologică subtilă, într-un text captivant de spre faţa nevăzută a succesului şi po veştile de viaţă adevărată din spatele scenei. Callas, o femeie redusă la tăcere

Pe rând, adorată şi detestată, celebră pentru crizele de furie, soprana Maria Callas îi reproşa presei că n-o înţelege: „Uneori, nu recunosc femeia despre care vorbiţi”. Callas a trăit ultimii 12 ani din viaţă, între 1965 şi 1977, izolată în casă, între căţei şi servitori, la Paris. Mai avea câte un spectacol, se mai încingea când o vizita Onassis, dar se prăbuşea ulterior mai profund în depresie, pentru că îşi pierduse vocea. Placido Domingo a afirmat la moartea ei, pe 16 septembrie 1977: „Cred că navea nevoie să se sinucidă, era destul să se lase să moară de durere”. „Să fii frumoasă şi gălăgioasă”

Iată câteva din etichetele cu care psihiatrii au descris celebrităţile: Marlene Dietrich (1901-1992), „înger albastru”, dar şi demon, mamă isterică, brutală şi hermafrodită; Colette - nici misandră, nici nimfomană, nici complet lesbiană (şi-a părăsit iubitele în favoarea bărbaţilor); Simone de Beauvoir (1908- 1968), o femeie cerebrală, al cărei nume rămâne legat de Jean-Paul Sartre, a refuzat maternitatea, dar a scris şapte romane în pofida falocraţiei. Edith Piaf, de un metru patruzeci şi şapte, cu o copilărie de saltimbanc, cu un temperament vulcanic, a corupt soţi în serie;

Dalida (1933-1987), vedeta strălucitoare cu paiete, s-a sinucis cu povara pe suflet că nici unul dintre amanţii ei n-a făcut-o mamă; Virginia Woolf (1882-1941), maniaco-depresivă, a fost înţepenită în ipostaze melancolice, marcată de moartea părinţilor, dar şi măritişul i-a provocat o depresie; Jackie Kennedy (1929-1994), programată pentru a reuşi, a trăit sub semnul „să fii frumoasă şi gălăgioasă”; „Mi-a plăcut mult cocaina, mi-au plăcut vagabonzii de pe trotuare, miau plăcut excitantele”, spune una dintre eroi nele scriitoarei Françoise Sagan (1935-2004), replică inspirată din viaţa ei.

OPINIA PSIHOLOGULUI

Diana avea un „imaginar de duzină”

Lady Diana (1961-1997) a trăit sub jugul repetiţiei şi cu dorinţa reparaţiei, două prezenţe clasice din registrul nevrotic, spune psihiatrul Didier Lauru. Prinţesa s-a luptat cu un fond depresiv, care ar explica multe dintre simptomele şi fazele de repliere asupra sinelui. Diana Spencer a trăit tânjind după o fericire pe care n-a cunoscut-o şi şi-a reconstruit trecutul într-o senină poveste cu zâne. A trăit multă vreme ruptă de realitate, şi-a hrănit visurile din romanele lui Barbara Cartland.

Chiar şi atunci când a înţeles că Charles iubea altă femeie, Diana va continua să resimtă întâmplările prin prisma deformatoare a imaginarului ei sentimental de duzină, susţine specialistul. Atunci când se distra alături de Dodi Al- Fayed, o făcea prin curse nebuneşti către uitare. Ea şi-a găsit sfârşitul printr-o ultimă cursă în care continua să fugă, de fapt, de ea însăşi, explică Didier Lauru.

Ne puteți urmări și pe Google News