Federația Română de Canotaj, acord important de sponsorizare. Banii, dedicați pentru tinerii sportivi

Sursa foto Arhiva EVZ

Federația Română de Canotaj, acord important de sponsorizare. OMV Petrom și FRC au lansat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă desfășurate la Complexul Sportiv Național „Elisabeta Lipă” de la Snagov, proiectul „Energie pentru performanță”. Proiectul, în valoare de 1 milion de euro, susține formarea viitoarei generații de campioni europeni, mondiali și olimpici ai României la canotaj. Astfel, OMV Petrom prin brandul de retail Petrom devine partener principal al Federației Române de Canotaj.

Proiectul „Energie pentru performanță” se va derula pe parcursul a cinci ani și este menit să sprijine activitatea de selecție la nivelul bazelor de pregătire ale canotajului românesc din țară, precum cele din Iași, Orșova și Fălticeni. Fondurile vor susține achiziționarea bărcilor și echipamentelor de care vor avea nevoie viitorii campioni ai României, dar și îmbunătățirea condițiilor de pregătire.

În cadrul evenimentului de lansare a proiectului au participat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, Elisabeta Lipă, Președintele Agenției Naționale pentru Sport și sportivii din lotul olimpic ai FRC.

Surpriză pentru Federația Română de Canotaj

„Canotajul românesc a demonstrat de-a lungul timpului că are sportivi excepționali și, cu toate acestea, finanțarea primită de la stat a fost mereu insuficientă. De obicei, fondurile existente merg către loturile de seniori și prea puțin către cluburile de unde aceștia provin, în vederea stimulării selecției de noi sportivi. Prin proiectul „Energie pentru performanță” dorim să încurajăm și să finanțăm extinderea activității de selecție, fără de care este imposibilă crearea unei noi generații de campioni.

Sursa foto Arhiva EVZ

De asemenea, se vor achiziționa bărci și echipamente noi și se vor îmbunătăți toate condițiile de care noii sportivi vor avea nevoie pentru a evolua frumos, a crește valoric și a face performanță la cel mai înalt nivel.Nimeni nu se naște campion, ci este nevoie de multă muncă de pregătire pentru ca rezultatele să fie cele mai bune. Planul nostru pe termen lung este să avem o nouă generație de sportivi extraordinari și bine pregătiți pentru Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 2028.

Mulțumim, Petrom, pentru încrederea acordată canotajului românesc și mai ales pentru că susțineți sportul exact acolo unde este nevoie - la bază. Este un proiect curajos pe care astăzi îl pornim împreună, iar peste 5 ani sunt convinsă că vom avea medalii olimpice despre care putem spune că sunt rodul acestui parteneriat frumos - Energie pentru Performanță,” a declarat Elisabeta Lipă, Președintele Agenției Naționale pentru Sport.

Sursa foto: Facebook

Bani pentru tinerele talente

„Investim în România și în români. De aproape 20 de ani, sprijinim cauze naționale și proiecte de dezvoltare a comunităților – peste 160 de milioane de euro au finanțat proiecte de sănătate, mediu și educație. Suntem bucuroși ca astăzi să anunțăm suportul nostru pentru descoperirea și dezvoltarea de tinere talente într-un sport care ne face mândri că suntem români în fiecare an. Canotajul românesc este sinonim cu performanța, de aceea suntem onorați să anunțăm parteneriatul Petrom cu Federația Română de Canotaj”, a declarat Radu Căprău, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de rafinare și marketing.

Federația Română de Canotaj merită o finanțare adecvată

La conferința de presă a fost prezent și Cristian Maliș, antrenor emerit și principal al Centrului Olimpic Orșova, considerat unul din antrenorii de bază în selecția și pregătirea sportivilor la început de drum.

„Este esențial să avem o finanțare adecvată a procesului de selecție în canotajul de performanță. Doar dacă avem parte de susținere, îi putem identifica și pregăti corespunzător pe cei mai talentați dintre tinerii sportivi. Noi le oferim tot sprijinul nostru, însă avem nevoie de resurse suplimentare pentru ca ei să își poată valorifica potențialul și pentru a ajunge la performanțe remarcabile la nivel internațional. Apreciem susținerea Petrom și mulțumim pentru această investiție în viitorul canotajului românesc,” a declarat Cristian Maliș.

Tot în cadrul conferinței de la Snagov, Simona Radiș, campioană olimpică și multiplă campioană europeană și mondială, a declarat: „Prin performanțele noastre, noi ne dorim să fim modele pentru viitoarea generație de canotori. Mulțumim, Petrom, pentru că ne oferiți sprijinul atât de necesar pentru ca acest sport să aibă nu doar un prezent glorios, ci și un viitor strălucitor! Cu ajutorul vostru, sunt sigură că viitoarea generație de canotori nu doar că ne va egala, ci că va fi chiar mai bună decât noi. Am încredere că azi se dă startul unui viitor frumos pentru canotajul românesc.”

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și în țările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri – OMV și Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârșitul anului 2023, acționarii români dețin peste 43% din acțiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,7%, iar 22,5% sunt deținute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali și alte entități românești). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,2% din acțiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deținute de alți investitori străini. Din totalul acțiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 - 2023. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 - 2023, compania a alocat circa 160 milioane de euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Despre Federația Română de Canotaj

Înființată în 1925, Federația Română de Canotaj a adus României, prin intermediul performanțelor sportivilor săi, 40 de medalii olimpice, dintre care 20 de medalii de aur, 12 de argint și 8 de bronz. Începând cu anul 2017, Federația Română de Canotaj conduce în topul performanțelor federațiilor de sport din țara noastră, cu un palmares de sute de medalii obținute la campionatele mondiale și europene. Doar în 2023, sportivii români au câștigat 39 de medalii la campionatele internaționale: 24 medalii de aur, 9 medalii de argint și 6 medalii de bronz, iar România s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 cu 11 echipaje, o premieră absolută.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo 2020, Simona Radiș și Ancuța Bodnar au devenit campioane olimpice, duble campioane europene în 2022, atât la dublu vâsle feminin (W2x), cât și la 8+1 feminin (W8+), dar și campioane mondiale în 2022 la dublu vâsle feminin (W2x).

În 2022, sportivele au fost desemnate „Echipajul Feminin al Anului” la World Rowing Awards 2022. Premiul a fost acordat de către World Rowing, Federația Internațională a Canotajului. Este pentru prima dată în istoria de 20 de ani a World Rowing Awards când un astfel de trofeu este câștigat de canotori din România.