Febra dengue face ravagii în Europa. Mulți turiști s-au îmbolnăvit

Febră. Sursa foto Arhiva EVZ

Febra dengue este cunoscută ca fiind un virus tropical tipic, care a apărut în țările sudice. De câțiva ani, țânțarii tigru asiatici (Aedes albopictus), și purtătorii febrei au ajuns și în România.Focarele de dengue apar în destinații de vacanță populare, cum ar fi Croația, Portugalia, Spania, Franța și Italia, potrivit OMS. Anul trecut, în Italia au fost raportate 82 de cazuri, cele mai multe din întreaga Europă.

Febra dengue face ravagii în toată Europa

Cazurile sunt în prezent în creștere în întreaga lume. Mulți turiști s-au îmbolnăvit în Bali, potrivit Institutului Tropical. Cel mai mare și mai grav focar de până acum a fost înregistrat în Brazilia la sfârșitul lunii martie. De la începutul anului, 1,9 milioane de infecții probabile cu virusul dengue au fost înregistrate în țara sud-americană, a anunțat ministerul național al sănătății.

Febră Dengue . Sursa foto Arhiva EVZ

Specialiștii au declarat că precipitațiile abundente și temperaturile ridicate din ultimele luni ar fi declanșat această creștere bruscă. Schimbările climatice sunt, de asemenea, cauza răspândirii insectelor în țările europene.

Este un virus mortal

Serviciul de alertă timpurie în caz de criză A3M a avertizat deja asupra așa-numitelor „infecții autohtone” cu virusul mortal și i-a rugat pe oameni să fie atenți unde călătoresc. „Situația din sudul Europei este foarte îngrijorătoare”, a declarat Marcel Conrad, analist al A3M. „Combinația dintre țânțarul vector, un număr suficient de purtători ai virusului în populație și condiții climatice adecvate creează un mediu ideal pentru răspândirea febrei dengue”.

Dengue. Sursa foto: Pixabay

Simptomele febrei dengue

Medicii au declarat că dengue poate fi fatală, în special după o a doua infecție. Cei afectați suferă de vărsături persistente, respirație rapidă, hemoragie internă și chiar o scădere bruscă a tensiunii arteriale și șoc. Ei le recomandă oamenilor să se vaccineze, mai ales dacă merg în țările sudice. Aceștia au spus că atât localnicii, cât și turiștii trebuie să se dea cu spray împotriva țânțarilor și să poarte bluze cu mânecă lungă, potrivit hna.de.