Prima țară afectată de Covid-19, dar și prima care a ieșit din această criză, China a lăudat, vineri, un „succes major” în lupta împotriva epidemiei.

Gigantul asiatic se confruntă acum cu „imensa sarcină” de a-și relansa economia, în mijlocul unei depresiuni globale, a recunoscut premierul Li Keqiang, la deschiderea sesiunii anuale a Congresului Național al Poporului (parlamentul chinez).

„Noi, fiii și fiicele națiunii chineze, am rămas uniți într-o perioadă infinit de dificilă și am ridicat marele zid al solidarității”, a spus Li Keqiang, în fața celor aproximativ 3.000 de deputați adunați, cu măștile pe față, la Palatul Poporului din Beijing.

Într-un discurs de o oră, Li Keqiang a sărbătorit „un succes strategic major” în lupta împotriva noului coronavirus, apărut la sfârșitul anului 2019 în Wuhan (centru).

„Am obținut o victorie decisivă în apărarea provinciei Hubei și a capitalei sale, Wuhan”, pusă în carantă timp de două luni și jumătate, a declarat șeful guvernului, părând să ignore criticile făcute în străinătate, în special în Statele Unite, împotriva presupusei responsabilități a țării sale la debutul epidemiei.

„A fost incompetența Chinei și nimic altceva, care a provocat această ucidere în masă la nivel mondial”, a tunat, miercuri, președintele american Donald Trump.

Pentru Li Keqiang, succesul împotriva epidemiei „a fost plătit cu un preț ridicat. „Acesta a fost un preț care trebuia plătit și asta a meritat”, a spus el, referindu-se la căderea PIB în primul trimestru (- 6,8%), o premieră în istoria țării.

„Presiunea asupra ocupării forței de muncă a crescut foarte mult”, a spus el.

Semn al incertitudinii cu care se confruntă țara, Li Keqiang s-a abținut să stabilească un obiectiv de creștere pentru anul în curs. „Țara noastră se va confrunta cu anumiți factori dificil de prevăzut”, a spus el. Ca răspuns, țara își va scădea deficitul în acest an la 3,6% din PIB (față de 2,8% anul trecut).

Premierul a anunțat, de asemenea, emiterea unui împrumut de stat în valoare de 1.000 de miliarde de yuani, la care se adaugă un vast plan de investiții de 3.750 de miliarde de yuani (481 de miliarde de euro), scrie Le Point.

Aceste investiții vor fi destinate în special implementării tehnologiei 5G, care va revoluționa Internetul mobil și va generaliza vehicule energetice noi.