Febra caprelor, la o fermă din Bacău

Aproape 200 de capre aduse din Franţa şi aflate într-o fermă româno-franceză din satul Bălăneşti, comuna băcăuană Podul Turcului, sunt purtătoare ale virusului care provoacă boala limbii albastre.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău sunt în alertă, deoarece analizele serologice pentru depistarea febrei catarale maligne, cunoscută drept boala limbii albastre, care au fost făcute la 184 de capre de la ferma din Bălăneşti, au ieşit pozitive. „Uite că a apărut şi la noi!”   Animalele au fost aduse în ţară în urmă cu patru zile, din regiunea franceză Tarn. Este vorba despre o zonă în care au fost deja confirmate mai multe cazuri de îmbolnăvire cu acest virus.

„Animalele au intrat în ţară fără niciun buletin de analiză medicală. Noi am fost informaţi că, în Franţa, acest virus este foarte răspândit şi că autorităţile au luat măsuri ca să-l neutralizeze. Imediat, am recoltat sânge de la animale şi s-au făcut probe serologice. Din nefericire, rezultatul a ieşit pozitiv. Ştiam că în România nu avem acest virus. Uite că a apărut şi la noi!” a declarat Alin Iordănescu, director DSVSA Bacău. Investitorul francez: „Dacă îmi faceţi d-astea, eu plec!”   Administratorul român al fermei, Gheorghiţă Gherghiniş, este convins că animalele sunt sănătoase.

El afirmă că analizele serologice au ieşit pozitiv deoarece caprele au fost vaccinate înainte să iasă din Franţa. „Normal că la analize a ieşit că sunt purtătoare de acest virus, dacă ele au fost vaccinate. Au primit vaccinul în octombrie. Aşa prevede legislaţia franceză”, a declarat Gherghiniş.

El susţine că principalul vinovat în acest caz este medicul veterinar din Franţa, fiindcă a omis să scrie în documente că animalele au fost vaccinate. „Din câte am înţeles eu, acel veterinar a fost şi demis. Este greşeala francezului, nu a mea! Acum au venit toate actele şi totul este în regulă”, a adăugat el.

Nicola Bovio, administratorul francez al fermei din Bălăneşti, s-a arătat indignat de atitudinea autorităţilor române. „Eu am venit în România ca să ajut, ca să investesc bani în ţara asta. Dacă îmi faceţi d-astea, eu plec. Îmi iau totul şi plec!”, a afirmat administratorul francez al fermei.

Noi analize pentru confirmarea diagnosticului   Medicii veterinari au recoltat, ieri, noi probe de sânge, pentru efectuarea altor teste virusologice. Acestea au fost trimise către Institutul de Sănătate Publică Veterinară din Bucureşti, pentru a se stabili un diagnostic precis. „În acest moment, animalele sunt izolate în fermă. Aşteptăm rezultatul şi, în funcţie de acesta, vom decide ce vom face cu ele. Dar, oricum, indiferent de rezultat, caprele care sunt doar piele şi os vor fi sacrificate într-un abator autorizat şi date la Protan”, a spus directorul DSVSA Bacău.

Gheorghiţă Vlad, şeful Biroului de Igienă din cadrul DSVSA Bacău, a afirmat că virusul nu este periculos pentru om. „Pericolul e doar de natură economică şi de răspândire a bolii în rândul speciei. Nu la om”, a precizat medicul veterinar.

Administratorii fermei au refuzat să achite contravaloarea noilor teste virusologice, care se ridică la 25.000 de lei.

Deoarece aceştia nu au putut prezenta toate actele care ar fi trebuit să însoţească animalele la ieşirea din Franţa, riscă o amendă cuprinsă între 10.000 şi 20.000 de lei.