Fața nemaivăzută a medicinei românești. Istoria celor mai „bătrâne” spitale din Capitală, în imagini nemaivăzute

Patru expoziții, deschise în septembrie, pe gardurile spitalelor Filantropia, Colțea, Carol Davila și Grigore Alexandrescu, surprind, în fotografii, momentele cele mai importante din evoluția medicinei românești. O istorie care nu trebuie uitată

Cum se făceau operațiile în trecut sau cum arătau cele patru spitale bucureștene pe vremea când trăsura era mijlocul de transport în oraș? Cum decurg acum intervențiile în cele mai vechi spitale din oraș și prin ce transformări majore au trecut aceste instituții? Răspunsul la toate aceste întrebări îl puteți vedea cu proprii ochi. Gardurile care înconjoară cele patru instituții sunt scenă pentru tot atâtea expoziții de fotografie - intitulate „O clipă din viața noastră“, lansate la inițiativa Fundației Colegiului Medicilor din București, în parteneriat cu Spitalul Clinic de Obstetrică și Ginecologie Filantropia, Spitalul Clinic Colțea, Spitalul Clinic de Nefrologie Dr. Carol Davila și Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Grigore Alexandrescu.

FOTO: Spitalul Filantropia, așa cum arăta în 1813, atunci când a fost deschis FOTO: ARHIVA SPITALULUI FILANTROPIA

În jur de 70% din instantanee sunt noi, realizate de fotograful Mihai Andrei dar, din fiecare spital, mai mulți medici și-au adus aportul la aceste expoziții - poze făcute de ei în diferite momente din viața de zi cu zi. Cât privește fotografiile vechi, acestea au fost scoase din arhivele spitalelor în cauză.

FOTO: Medicina în 2015: prof. dr. Gheorghe Peltecu și ajutoarele sale de nădejde, în timpul unei intervenții FOTO: MIHAI ANDREI

Filantropia, primul spital de ginecologie

Înființat în anul 1813, Spitalul de Obstretrică și Ginecologie Filantropia este, a stăzi, una din „perlele” sistemului sanitar românesc. Spunem asta pentru că spitalul nu are datorii - fapt aproape incredibil dată fiind starea dezastruoasă a sistemului sanitar românesc - și a fost modernizat la standarde europene.

Cronologic, a fost al treilea spital al Bucureștiului, după Colțea și Pantelimon, ridicat din grija lui Dimitrie Caracaș, medic al Bucureștilor la 1800. Inițial a fost numit Spitalul Mavrogheni, „al Iubirii de oameni“ sau al „Filantropiei“. Ulterior a rămas doar cu numele din urmă.

„Prin istoria lui și prin prezentul lui, Filantropia este cel mai deosebit spital de obstetrică-ginecologie din România. Continui sa cred că spitalul nostru este o familie în adevăratul sens al cuvântului”, a explicat prof. dr. Gheorghe Peltecu, managerul unității sanitare, care contribuie, și el, la expoziție, cu câteva fotografii.

Evoluția, pas cu pas

Când privești pozele vechi, alb negru, din expoziție, urmate de cele noi, cu tehnică de ultimă secundă, primul gând care-ți trece prin minte e legat de cât de mult a evoluat medicina în cei 202 ani. Vezi, pas cu pas, cum s-a transformat această entitate într-un modern și performant spital public.

„Filantropia a avut prima școala de moașe, am avut și avem cei mai buni medici din România, avem singurul departament de medicină materno-fetală din București, 4.000 de ecografii screening pentru depistarea malformațiilor au fost făcute, aici, doar anul acesta.... și lista de motive de laudă ar putea continua. Mai bine o vedeți cu ochii dumneavoastră”, conchide prof.dr. Gheorghe Peltecu.

FOTO: Medicina anilor 1950: moașa asista nașterea, înconjurată de elevele sale FOTO: ARHIVA SPITALULUI FILANTROPIA

Un spital ascuns într-o clădire muzeu

Ridicat între anii 1896 și 1900, între Calea Griviţei, B-dul Dacia şi Calea Victoriei, Spitalul Clinic de Nefrologie „Dr. Carol Davila” este singura instituție din țară cu acest profil.  

FOTO: Privind din afară, nici nu-ți dai seama că aici este Spitalul Carol Davila FOTO: MIHAI ANDREI

Clădirea principală, în stil neoclasic discret, este un important monument istoric şi de arhitectură. La intrare are o scară monumentală, prin care se ajunge în faţa amfiteatrului, pe frontispiciul căruia stă scris: „Non scholae sed vitae discimus“. Adică „Nu pentru şcoală, ci pentru viaţă învăţăm“.

„Foarte multă lume spune eu: «Trec de 10 ani prin față, dar nu am știut că acesta este un spital». De ce? Pentru că nu arată a spital (...) arată particular pentru că aici a fost Palatul Curții de Conturi a României. (...) Tocmai de aceea am vrut această expoziție.

Trecătorii se pot opri în fața unei fotografii, încărcată de simbol și substanță. (...) Viața pâlpâie legată de aparate într- un pat de terapie intensivă, unde oamenii, în liniștea suferinței lor, probabil că-și derulează întreaga viață”, a explicat managerul spitalului, prof.dr. Mircea Penescu.

FOTO: În clădirea istorică, medicii operează cu tehnică de ultimă oră

Momente bune sau rele, expuse în fața trecătorilor

Înființat din 1886, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” este primul și cel mai vechi spital de copii din București și din țară.

FOTO: În ochii fetiței, durerea este însoțită de speranță FOTO: MIHAI ANDREI

Realitatea necoafată

Modernizarea sa, începută cu mulți ani în urmă, este gata în proporție de 80%. În spital funcționează, acum, 10 secții clinice și numeroase compartimente medicale, 19 departamente însoţitoare şi 17 ambulatorii de specialitate. Toate acestea, istoria și momentul actual, sunt cuprinse în cele 20 de fotografii expuse pe gardul dinspre bdul Iancu de Hunedoara. „În fotografiile expuse, noi vrem să arătăm viața exact așa cum este ea. (...) Nu am vrut să arătăm nici cele mai frumoase locuri, nici cele mai frumoase zâmbete pe care le avem, ci am vrut să arătăm faptul că aici sunt și zâmbete frumoase, dar este și plâns”, spune prof.dr. Dan Enescu, managerul spitalului.

Expoziția are un mesaj subliminal. „Tot ce trebuie urmărit în clipa aceasta este de distrugerea acestui zid care s-a format între societate și spitale. Spitalul nu este un loc unde te duci atunci când te doare. (...) Spitalul nostru și-a propus să fie o parte integrantă a societății, care să nu aibă nicio restricție între interior și exterior”, conchide managerul.

FOTO: Imaginile emoționante îi fac pe trecători să se oprească FOTO: MIHAI ANDREI

Spitalul Colțea, 311 ani de istorie a medicinei

A fost primul spital construit în București la inițiativa spătarului Mihai Cantacuzino, ca un spital pentru săraci. Totodată, prima bază de învățământ medical din România. Iar lista de premiere ar putea continua la nesfârșit.

FOTO: Colțea, așa cum arată în 2015, pare a fi palat regal, nu spital al săracilor - ce a fost acum 311 ani. FOTO: Mihai Andrei

 

Faima, păstrată intactă

La vremea sa, Turnul de Strajă al Colței, era cea mai înaltă clădire din Capitală. După 311 ani, nu mai e demult cel mai înalt, dar nu și-a știrbit cu nimic din faima câștigată cu trudă în atâta amar de vreme. „Cred că principala calitate a acestui spital este tradiția lui, așa că inițiativa expoziției este deosebită și benefică din punctul de vedere al spitalului, care are profil oncologic. Ieșim cu imaginile din interior în fața publicului larg. (...) Nu e un muzeu pe care să-l vizităm, dar totuși e un moment istoric și a fost renovat ca atare”, a explicat prof. dr. Anca Lupu, managerul Spitalului Colțea.

FOTO: Bătrâna clădire ascunde moderne săli de operație. FOTO: MIHAI ANDREI