Campionatul European din Franța intră, astăzi și mâine, în linie dreaptă. Semifinalele competiției aduc în față două meciuri ce se anunță a fi extrem de spectaculoase: Portugalia – Țara Galilor și Germania – Franța.

În această seară, la Lyon, lusitanii înfruntă ultima echipă britanică rămasă în competiție. Galezii sunt revelația Europeanului, alături de Islanda, formație care a ajuns la capăt de drum în sferturile de finală. „Roșalbii” participă pentru prima dată la un CE și au șansa de a ajunge chiar în ultimul act.


FOTO: Gareth Bale trage după el naționala Țării Galilor FOTO: FACEBOOK/UEFAEUROPortughezii, patru semifinale și o finală

De partea cealaltă, portughezii au mai evoluat la acest nivel. În 1984 au fost eliminați de Franța, în penultimul act, scor 2-3 după prelungiri. La turneul din 2000, duelul dintre lusitani și „cocoși” s-a repetat, iar miza a fost tot câștigarea unui loc în marea finală. Naționala din Hexagon a avut câștig de cauză, scor 2-1, grație unui gol de aur, marcat de Zinedine Zidane, în minutul 117.

Grecia le-a interzis cel mai important succes

Patru ani mai târziu, portughezii au suferit cea mai grea înfrângere din istoria lor. La turneul organizat pe propriul teren, lusitanilor le-a scăpat trofeul printre degete, după eșecul cu Grecia (scor 0-1). În semifinale depășiseră Olanda, scor 2-1.

Și asta după ce elenii câștigaseră și în faza grupelor, chiar meciul de deschidere, tot împotriva Portugaliei (scor 2-1). Și la Campionatul European din 2012, „roș-verzii” au fost aproape de-a ajunge în finală, dar Spania, cea care avea să devină campioană, s-a impus în semifinale, după executarea loviturilor de departajare (scor 0-0 și 4-2). Așadar, naționala pregătită în prezent de Fernando Santos are suficientă experiență la acest nivel. Galezii nu au mai participat decât la un turneu final – Mondialul din 1958 – atunci când au pierdut în „sferturi”, în fața Braziliei, scor 0-1.

Portughezii n-au câștigat, la această ediție, niciun meci în 90 de minute. În grupe au remizat cu Islanda (scor 1-1), Austria (0-0) și Ungaria (3-3), în „optimi” au trecut de Croația (1-0, gol marcat de Quaresma – 117), iar în „sferturi” au eliminat Croația (0-0 și 5-3 după executarea loviturilor de departajare).

Meciul cu ex-iugoslavii a plictisit îngrozitor și primul șut pe poartă a fost reușit de marcatorul golului. „Să joci frumos, nu înseamnă obligatoriu să și câștigi. Câteodată trebuie să fii pragmatic ca să-ți atingi scopurile”, a explicat Fernando Santos, antrenorul portughez.

Cristiano Ronaldo și Gareth Bale, în tricouri diferite

Țara Galilor a avut evoluții apreciabile în grupe. „Roș-albii” au învins în grupe Slovacia (2-1) și Rusia (3-0) și au fost învinși de Anglia (1- 2). În „optimi” au trecut de Irlanda de Nord (1-0), apoi, în „sferturi”, de Belgia (3-1). Marile vedete ale celor două reprezentative sunt Cristiano Ronaldo și Gareth Bale, colegi la Real Madrid. „Nu va fi un meci despre doi jucători, ci despre două națiuni ajunse în semifinalele unui turneu major. Mă înțeleg foarte bine cu Cristiano la Madrid, ne place să jucăm împreună, dar acum vom fi adversari”, a spus Bale.

În cealaltă semifinală, mâine seară, la Marsilia, de la ora 22.00, se vor întâlni Germania și Franța.