Evenimentul Zilei > Social > Făt-Frumos, românii şi maghiarii. O idee de la Guvernul României… Inedită e puţin zis
Făt-Frumos, românii şi maghiarii. O idee de la Guvernul României… Inedită e puţin zis

Făt-Frumos, românii şi maghiarii. O idee de la Guvernul României… Inedită e puţin zis

În weekendul recent încheiat, personajul de basm Făt-Frumos a fost folosit pentru buna înțelegere în comunitățile multiculturale, în cadrul unui spectacol la Miercurea Ciuc.

Proiectul a beneficiat de sprijinul Secretariatului General al Guvernului României și Serviciului pentru Dezvoltarea Comunitară şi a strâns 2.000 de persoane.

În Piața Libertății din Miercurea Ciuc, chiar pe fațada Consiliului Județean Harghita, au fost două zile de spectacol pus în scenă cu ajutorul unei noi forme artistice.

În prim-plan a fost personajul Făt-Frumos din Tărâmul de Azi, a cărui poveste a fost transpusă într-o proiecţie 3D atât în limba română, cât și în cea maghiară.

Personajul de basm care s-a înălțat cu ajutorul unei instalații pline de culoare, la 5 metri deasupra solului.

„Făt-Frumos din Tărâmul de Azi a venit cu elementele tradiționale ale portului din Miercurea Ciuc, aduse în magia culorilor unei povești cu rol psihopedagogic pentru tinerele generații”, se arată în comunicat.

Părinţii care şi-au adus şi copiii la eveniment au avut parte de o surpriză, primind pentru micuţii lor o carte ilustrată cu actele de vitejie ale eroului popular.

Proiectul a fost pus în scenă de Asociația DATE (Asociația Divizia Artelor prin Tehnologiile Emergente), cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României.

Scopul a fost acela de a sublinia că buna înțelegere din comunitățile multietnice de la noi din România are ca numitor comun forța cuvântului „împreună”.

„Acest proiect aduce eroul de basm al copilăriei în zilele noastre și îl pune în fața provocărilor moderne.

Acest super-erou local dorește să sublinieze că răbdarea și iscusința, precum și perseverența sunt adevăratele valori pe care le împărtășim cu toții și care ne fac puternici.

Făt-Frumos din Tărâmul de Azi utilizează puterile lui pentru a transmite mesaje noi în comunitate despre toleranță, despre spirit civic, despre iubire și despre grija față de tot ce ne înconjoară.

Basmul ce va fi prezentat într-o proiecție spectaculoasă pe întreaga fațadă a Consiliului Județean Harghita este despre curaj, omenie, toleranță și, nu în ultimul rând, despre apropiere”, se mai arată în comunicatul de presă.

În contextul în care epidemia a mutat divertismentul în online, cu modele culturale străine, organizatorii au subliniat că proiectul readuce în prim-plan „valorile care sunt numitor comun pentru toți cetățenii acestei țări și care sunt profund ancorate în arhetipul local, pentru a consolida multiculturalismul și inter-culturalismul din inima României”.

Proiecția a respectat toate reglementările în vigoare cu privire la combaterea răspândirii pandemiei de coronavirus.

Printre măsurile luate de organizatori au fost dezinfectarea spațiului destinat trecătorilor, marcarea vizibilă a zonelor de vizionare pentru păstrarea distanței fizice şi încurajarea purtării măștii de protecție.

Următoarea proiecție va avea loc la Sfântu Gheorghe, oraș-reședință al județului Covasna.

Happening Now!

🎥 LIVE de la @Făt Frumos din Tărâmul de Azi | A Ma Birodalmának Árgyélus Királ. Hai să stăm #impreuna la povești cu simț civic și iz de basm.

Posted by Asociația DATE – Divizia Artelor prin Tehnologii Emergente on Saturday, 5 September 2020

sursa: Agerpres