De unde până unde a devenit fasolea cu ciolan o mâncare naţională care nu trebuie să lipsească de pe masa românilor ziua naţională a României? De la "Ciolaniada" PRO TV-ului!
Până în urmă cu zece ani, de 1 Decembrie, românul punea pe masă ce găsea prin frigider şi cămară. De atunci încoace, s-a înrădăcinat ideea cum că acest produs culinar se mănâncă neapărat în prima zi de iarnă, ca sarmalele de Crăciun, mielul de Paşti şi mititeii de 1 Mai muncitoresc.
Totul a plecat de la năstruşnica idee a celor de la PRO TV care, la aniversarea de cinci ani a lansării postului, a emis întreaga zi cu sigla "Marea Ciolaniadă"! Atunci, a lansat un concurs în care îi invita la sediul din Pache Protopopescu pe toţi bucătarii pricepuţi cu "cea mai gustoasă şi arătoasă fasole cu ciolan la purtător". Cum promovarea începuse cu câteva zile înainte de ziua naţională, ideea a prins şi, când nici nu începuse încă defilarea de la Arcul de Triumf, sute de oale şi cratiţe pline cu delicioasa fasole cu ciolan făceau coadă în faţa sediului PRO TV. Concluzia specialistului: "Asta e mâncarea săracului!" "Multă lume zice că n-avem mâncare naţională!", spune Ştefan Bercea, chef la "Cabana vânătorilor" din Predeal şi preşedinte al Asociaţiei Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism România. "Noi am fost influenţaţi de vecini... Ciolanul nostru e naţional, în măsura în care e afumat. Nemţii îl bagă într-o saramură, apoi îl fierb şi-l bagă la cuptor, să-i facă şoriciul crocant! Personal şi ca bucătar, eu zic că e o mâncare a săracului... Nu e pentru o zi festivă! Şi nu poate fi considerat o tradiţie! Se mănâncă mai mult în Ardeal. Dacă ar fi să fac un procent, doar 75% din mâncarea asta e românească!", spune maestrul în arta culinară. O găselniţă a PRO TV tinde să devină un obicei de durată Deci, nici vorbă de tradiţie! Mai ales că în perioada asta de post, de dezlegări la ciolan şi ţuică fiartă n-a auzit nimeni! Unde mai pui că ciolanul afumat şi fiert n-a fost şi n-o să fie niciodată o mâncare pur românească. Poate, doar combinat cu garnitura de fasole. Mai degrabă e un produs german sau unguresc şi importat la noi pe timpul Imperiului austro-ungar. Atâta doar că nemţii îl mânâncă pe varză sau cu cartofi şi ungurii rotisat. Ideea, totuşi, a prins excelent.
Cum fasolea cu ciolan nu-i greu de făcut, e delicioasă, ieftină, de sezon şi fiind un produs care este mai gustos când e gătit în cantităţi mari, mai ales aşa cum ştiu să-l facă bucătarii militari, la cazan, a devenit un obicei care tinde să devină o datină. Dacă are cineva vreo dovadă că ciolanul cu fasole a fost o tradiţie de 1 Decembrie, mai veche de 11 ani, să producă o dovadă ori să tacă pe vecie!