Fără zboruri pe timp de noapte, la Cluj

sursa foto: Bao Menglong, https://unsplash.com/photos/white-airplane--FhoJYnw-cg

Pentru a diminua disconfortul cauzat de zgomotul produs de zborurile pe timp de noapte, un grup de inițiativă civică într-un oraș din România a făcut demersuri pentru a reduce numărul zboruri pe timp de noapte. Iniţiativa a dat roade, dar ar putea duce la scumpirea călătoriilor.

Zboruri doar pe timp de zi. Sute de locuitori din Cluj-Napoca s-au plâns că pot dormi noaptea din cauza zgomotului puternic produs de zborurile efectuate pe timp de noapte.

Zboruri anulate pe timp de noapte

Un grup de inițiativă civică a început să facă demersuri în acest sens. După șase luni de acțiuni, grupul a lansat campania  „Nu ne mai zburaţi somnul”.

În cele din urmă au  reuşit să reducă semnificativ numărul avioanelor care străbat noaptea cerul Clujului.

„Vă împărtășim o veste extraordinară. După o activitate susținută și peste 6 luni de discuții intense, notificări și demersuri juridice prin avocați către autoritățile și responsabilii de mediu din România. Am atins un jalon remarcabil. Reducerea traficului aerian nocturn general deasupra orașului de la 45% la doar 15%”, au anunţat activiştii.

Cluj-Napoca. Sursa foto: Dreamstime.com

Cum a scăzut traficul aerian pe timp de noapte

Pentru decolările de noapte, valorile au scăzut de la 90% la 27%.

Graficul reflectă evoluția procentuala a decolărilor/aterizărilor peste Cluj-Napoca, raportat la total mișcări din intervalul 23-07.Această realizare majoră nu ar fi fost posibilă fără eforturile, sprijinul financiar și dedicarea nucleului central al activiştilor.

„Le mulțumim tuturor. Am făcut un pas mare în reducerea poluării fonice și a impactului negativ asupra calității vieții celor 40.000 oameni care trăiesc sub culoarul de zbor al aeroportului din Cluj-Napoca.”, au declarat reprezentanţii grupului de iniţiativă.

Activiştii din Cluj vor să reducă şi mai mult numărul de zboruri noaptea

Grupul de iniţiativă îşi propune ca în 2024 să menţină această problemă în atenția autorităților de mediu române și europene.

Sursa foto: Dreamstime.com

„Obiectivele noastre strategice sunt participarea activă la elaborarea Planului de reducere a zgomotului generat de operațiunile aeroportuare. Cu fixarea unor obiective în acord cu legislația de mediu.

Urmărim și identificarea unei surse de finanțare pentru instalarea unui sistem avansat de monitorizare continuă a zgomotului sub culoarul de zbor AIAIC. Aşa cum există în toate orașele civilizate care au aeroporturi urbane”, au declarat activiştii, citați de stiridecluj.ro.