Evenimentul Zilei > International > Fără vize UE pentru Vladimir Putin
Fără vize UE pentru Vladimir Putin

Fără vize UE pentru Vladimir Putin

Iritat de criticile privind situaţia drepturilor omului din ţara sa, ţarul de la Kremlin le-a sugerat liderilor europeni să renunţe la vizele impuse ruşilor şi la stereotipuri.

Preşedintele Vladimir Putin a deschis summitul UE-Rusia, desfăşurat ieri la St. Petersburg, cu un atac direct la adresa liderilor europeni, pe care i-a acuzat pentru "barierele" pe care le impun ruşilor prin neridicarea regimului vizelor. "O cooperare adevărată este imposbilă câtă vreme vor fi bariere pentru cetăţenii ţării noastre", a spus liderul de la Kremlin, referindu-se la vizele impuse de UE ruşilor, problemă care de ani de zile face obiectul unor polemici între Moscova şi Bruxelles.
Dosarul "Siria"
Pe agenda celei de-a 29-a reuniuni UE-Rusia, la care au participat preşedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, şi cel al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, s-au aflat subiecte ca Siria, Iranul şi criza euro.
După revenirea sa la Kremlin, în urma alegerilor din martie, preşedintele rus pare decis să revină în forţă pe toate fronturile politicii internaţionale, ţinând în şah comunitatea occidentală în cazul Siriei şi propunându-se mediator în cazul dosarului nuclear iranian.
La convorbirile de la Palatul Constantin, din St. Petersburgul natal al lui Putin, liderul rus a expus propria viziune. Rusia şi Uniunea Europeană trebuie să dea dovadă de o atitudine pragmatică "lipsită de stereotipuri ideologice sau de altă natură", a spus liderul de la Kremlin, cu aluzie la faptul că Moscova doreşte ca UE să se abţină de la lecţii pe teme politice.
Rusia – vechi aliat al Damascului – a exclus până acum orice sancţiuni din partea ONU împotriva regimului lui Bashar al-Assad sau plecarea liderului sirian de la putere, însă liderii europeni prezenţi la summit au încercat să îl convingă pe Putin să treacă de partea Occidentului.
În pofida unor tensiuni apărute în ultima perioadă, parteneriatul Rusia-UE pare greu de zdruncinat. Europa este dependentă de gazul rusesc, în vreme ce Rusia e un bun cumpărător al produselor din UE.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/RrYlAGVfTTA?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>