Evenimentul Zilei > Social > Fără premii, tichete de masă şi spor de ore suplimentare în 2011
Fără premii, tichete de masă şi spor de ore suplimentare în 2011

Fără premii, tichete de masă şi spor de ore suplimentare în 2011

Cuantumul brut al salariilor bugetarilor, inclusiv sporuri şi alte beneficii suplimentare, aflat în plată la 1 octombrie 2010, va fi majorat, în 2011, cu 15%.

Acest cuantum urmează să fie stabilit în 2011, "ţinându-se seama de gradul sau treapta profesională, vechimea în muncă, vechimea în funcţie sau, după caz, în specialitate dobândite în condiţiile legii până la 31 decembrie 2010", potrivit proiectului legii de implementare a legii unitare de salarizare în 2011.
Proiectul mai prevede că "sumele corespunzătoare premiului anual pentru anul 2010 nu se mai acordă începând cu luna ianuarie 2011", pe motiv că "acestea au fost avute în vedere la stabilirea majorărilor salariale ce se acorda în anul 2011 personalului din sectorul bugetar, potrivit prevederilor prezentei legi".
De asemenea, "în anul 2011 ordonatorii de credite nu vor acorda premii", nici "ajutoare sau, după caz, indemnizaţii la ieşirea la pensie, retragere, încetarea raporturilor de serviciu ori la trecerea în rezervă", se mai arată în document. Nu se vor plăti nici banii pentru orele suplimentare efectuate de angajaţii de la stat, acestea urmând să fie compensate doar cu timp liber corespunzător.
Formula de majorare a salariilor, peste o lună
Tot din ianuarie 2011, instituţiile publice centrale şi locale, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, cu excepţia instituţiilor finanţate integral din venituri proprii, nu acordă tichete de masă, tichete cadou şi nici tichete de vacanţă personalului din cadrul acestora.
În ceea ce-i priveşte pe angajaţii din cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice care beneficiază de drepturi băneşti acordate din fondurile constituite în urma colectărilor de taxe la buget, salariile lor de bază "se calculează prin includerea în acestea a nivelului acestor drepturi băneşti aferente lunii octombrie 2010 pentru fiecare funcţie publică pe categorii, clase şi grade profesionale respectiv pentru fiecare funcţie contractuală, în funcţie de nivelul studiilor, pe grade sau trepte profesionale", mai arată document. În plus, aceste sume "se fac venit la bugetul de stat sau bugetele locale, după caz".
Iar valoarea de referinţă este stabilită de executiv la 600 lei, valoare care nu se va aplica în anul 2011, aşa cum nu vor intra în vigoare nici coeficienţii de ierarhizare corespunzători claselor de salarizare prevăzuţi în anexele de la legea cadru privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.
Proiectul mai prevede că, după o lună de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial, Ministerul Muncii şi cel al Finanţelor vor elabora normele metodologice prin care vor stabili "formula concretă de calcul al salariilor, indemnizaţiilor şi soldelor pentru 2011". 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.