„Fără penali în funcții publice”, în linie dreaptă! Camera Deputaților adoptă inițiativa cetățănească
- Dan Coravu
- 14 iulie 2020, 15:18
Camera Deputaţilor a adoptat iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice".
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, propunerea legislativă privind iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei României - Fără penali în funcţii publice.
S-au înregistrat 295 de voturi pentru şi o abţinere.
Propunerea legislativă prevede completarea articolului 37 din Constituţie - Dreptul de a fi ales - cu un nou text, potrivit căruia cetăţenii condamnaţi la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie să nu mai poată fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării.
Propunerea legislativă urmează să intre în dezbaterea Senatului. Potrivit Constituţiei, pentru a deveni lege, trebuie validat referendumul organizat în 30 de zile de la adoptarea în Senat.
Inițiativa „Fără penali…” intră în dezbaterea Parlamentului. Ciolacu a convocat Camera Deputaților
La începutul lunii iulie din 2019, PNL și USR au depus proiectul de modificare a Constituției care propune interzicerea participării condamnaţilor definitiv la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare.
„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”, sună completarea propusă de USR.
În aceeași perioadă, și PSD a depus un proiect de lege privind introducerea în Constituţie a rezultatelor referendumului pentru Justiţie din 26 mai 2019, care conţine şi prevederi similare cu inițiativa USR.
Pentru a trece, proiectul de revizuire a Constituției trebuie adoptat de Parlament cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere, iar pentru a intra în vigoare, este nevoie ca populația să se pronunțe prin referendum, în cel mult 30 de zile de la data adoptării.
Se încing spiritele în PNL. Rareș Bogdan le bate obrazul celor de la USR PLUS
Inițiativa conducerii Camerei Deputaților, respectiv a președintelui Marcel Ciolacu, vine în contextul interviului acordat, din închisoare, de controversatul lider al PSD, Liviu Dragnea, dar și a luptei pentru putere din partid. Foștii apropiați ai fostului președinte strâng rândurile și încearcă să-i înlăture pe Marcel Ciolacu și pe Paul Stănescu de la conducerea interimară a partidului.
Pare mai curând o acțiune de imagine, pe care o încearcă Marcel Ciolacu, menită să arate că, sub conducerea sa, PSD, care controlează majoritatea în actualul Parlament, s-a spălat de vechile păcate și nu mai este dispus să facă scut în fața politicienilor cu probleme penale.
În ultima vreme, mai mulți lideri locali, precum Ionel Arsene, de la Neamț, Codrin Ștefănescu, Răzvan Cuc sau Cătălin Rădulescu, au transmis mesaje prin care își exprimă dezacordul cu actuala conducere a PSD și își arată susținerea față de senatorul Eugen Teodorovici, fost președinte executiv al PSD, în mandatul Vioricăi Dăncilă.
Acesta este pregătit să candideze la președinția partidului, împotriva actualului președinte interimar, Marcel Ciolacu.
Sursa: Agerpres